03 aug. 2023 | 12:18

De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul

Diverse
De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul
De ce gălbenuşul se face verde la fiert

Cu toate că nu pare deloc complicat, există o artă în a obține oul fiert perfect. O greșeală făcută des de multe gospodine poate strica rezultatul final. Află, din rândurile de mai jos, de ce gălbenușul se face verde la fiert și cum poți evita asta.

Află de ce gălbenuşul se face verde la fiert

Moale, mediu sau tare – nu este chiar atât de simplu să facem oul fiert perfect. Chiar și când îl preferăm tare, sunt câteva greșeli pe care le fac de multe ori gospodinele și care afectează în mod nedorit rezultatul final.

La prima vedere, nu este deloc complicat. Trebuie doar să-l scufunzi în apă fierbinte, să-l scoți și să-l decojești. Sună ușor, dar ce se întâmplă dacă gălbenușul se face verde la fiert? Asta înseamnă că nu am urmat pașii corecți în prepararea sa.

Acest efect apare în condițiile în care expunerea prelungită la căldură face ca sulful din compoziția albușului să intre în contact cu fierul din gălbenuș.

Te-ar putea interesa și: Miturile alimentare desființate de Mihaela Bilic. Ce a spus despre gălbenușul de ou, portocale și spanac

De ce gălbenuşul se face verde la fiert. Greşeala gospodinelor care strică preparatul

Foto: Profimedia

Detaliile la care trebuie să fii atent

Rezultatul acestei reacții este sulfura feroasă, un compus inofensiv, dar neplăcut la vedere și cu gust specific, care poate și mirosi urât.

Putem evita acest fenomen prin scurtarea timpului de gătit, folosirea mereu a ouălor cât mai proaspete și răcind oul imediat după ce este scos din apă.

Timpul de preparare a ouălor variază în funcție de textura pe care dorim să o obținem. În cazul celor fierte tari, albușul și gălbenușul au nevoie de 10 până la 15 minute pentru a deveni solide. Dacă se depășește acest interval, gălbenușul se va usca și nu va mai fi deloc cremos.

Cu toate că ouăle fierte pot fi păstrate câteva zile în frigider, se recomandă să fie consumate chiar în ziua în care sunt preparate.

Te-ar putea interesa și: Ce trebuie să faci cu vişinele înainte de a le pune la fiert. Aşa prepari cea mai bună dulceaţă

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Localitatea care poartă cel mai lung nume din România. Are 27 de litere, iar turiștii rămân impresionați de peisajele fabuloase
Click.ro
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Când a fost trimis primul email din istorie. Evenimentul, nebăgat în seamă la vremea respectivă
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua oară. Primele imagini de la nuntă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro