Românii au multe tradiții când vine vorba despre sărbătorile mari. Majoritatea credincioșilor cred în fiecare detaliu lăsat în urmă de bunici și respectă întocmai datinile. Mulți dintre ei merg în noaptea de Înviere la biserică pentru a lua lumina sfântă. Ea trebuie să fie adusă acasă într-o candelă sau cu o lumânare simplă. Aceasta va rămâne aprinsă peste ziua în curs sau chiar mai multe zile. Ce înseamnă dacă ți se stinge lumina înainte să ajungi acasă?
Mai este puțin până când postul Paștelui se va termina, iar românii se vor duce în număr mare la biserică pentru a lua lumina sfântă. Aceasta este cea mai importantă sărbătoare a creștinității, iar majoritatea românilor credincioși respectă întocmai datinile lăsate în urmă.
Noaptea de Înviere este momentul cel mai încărcat de spiritualitate. Există însă și foarte multe superstiții cu privire la acest obicei. Unii cred că le va merge rău în viitorul apropiat sau chiar tot anul dacă lumânarea aceea se va stinge până acasă. Preoții spun că acest lucru se poate întâmpla din diverse motive.
Mai exact, din cauza condițiilor meteorologice, lucru care nu reprezintă un păcat în fața lui Dumnezeu. Cu toate astea, rămân românii care susțin că un eveniment trist se va petrece în zilele ce urmează pentru că nu au ținut flacăra aprinsă până acasă. Este mult mai important să fii mai bun în toată această perioadă și nu numai.
„Da, sunt tot felul de superstiții care spun că dacă ți se stinge lumânarea până ajungi acasă… ți se întâmplă nu știu ce poveste. Nu este adevărat!
Lumânarea se stinge din cauza fenomenelor meteorologice: bate vântul și se stinge. Nu este Dumnezeu supărat pe tine. Dacă a bătut vântul, o mai aprinzi o dată.
Dacă nu ajungi cu lumânarea aprinsă acasă, nu este nicio problemă! Ai primit lumină în suflet pentru că lumina nu este numai una materială, ci una spirituală.
Parohia nu este doar o arie geografică, este o arie de trăire spirituală. Când la Înviere fiecare aprinde lumină de la celălalt este un semn de unitate. Fiecare primește din aceeași lumină fără ca lumina să se împuțineze.
Se creează o comuniune și faptul că oamenii primesc lumină unii de la alții este un simbol extraordinar. Vorbim despre generozitatea de a oferi celuilalt”, a spus preotul Paul Iulius Negoiță pentru DC News.