09 aug. 2022 | 16:00

Ce înseamnă caii-putere şi cum a apărut unitatea de măsură. Aşa se calculează, de fapt

Diverse
Ce înseamnă caii-putere şi cum a apărut unitatea de măsură. Aşa se calculează, de fapt
Ce inseamna caii-putere

Ce înseamnă caii-putere şi cum a apărut unitatea de măsură. Forţa moatoarelor este măsurată în cai putere, iar unitatea de măsură a fost introdusă în anul 1782. Aşa se calculează, de fapt, cum se arată în rândurile de mai jos.

Cum a apărut unitatea de măsură cal-putere. Cine a inventat-o

Forţa moatoarelor este măsurată în cai putere, iar unitatea de măsură a fost introdusă de inventatorul scoţian James Watt în anul 1782 în timp ce acesta lucra la îmbunătăţirea motoarelor cu aburi.

James Watt folosea un ponei pentru a transporta cărbunele în mină, motiv pentru care i-a venit ideea să măsoare puterea unui motor cu aburi pornind de la căluțul lui.

Cât înseamnă un cal putere

Un cal putere este forţa cu care poate fi ridicată o greutate de 75 de kilograme de la sol, împotriva forţei gravitaţionale, într-o secundă. În anii 1700, când au apărut primele motoare cu aburi, populația se folosea de cai pentru toate muncile grele. Printre acestea se aflau şi ridicatul sau lăsatul greutăţilor cu scripeţi din adâncul minelor de cărbune.

De asemenea, când au apărut primele motoare cu aburi în secolul XVII, inventatorul englez Thomas Savery a fost primul care s-a întrebat: oare câţi cai poate să înlocuiască un motor cu aburi? Astfel au început comparaţiile dintre motoare şi cai.

Thomas Savery a prevăzut motoarele mai mari

Tot el spunea că un motor ar putea să fie construit destul de mare, astfel încât să facă treabă a 15-20 de cai, de unde zicala „motor cu puterea cailor”, transformată ulterior în cai-putere.

La început, James Watt a stabilit că, în medie, un ponei era capabil să ridice 220 de livre, ceea ce înseamnă circa 110 kilograme, de cărbune pe o distanţă de 100 picioare, adică aproximativ 30 de metri, într-un minut (22 000 ft·lbf/min). James Watt nu a fost mulţumit de această valoare, catalogând-o prea mică. În plus, el era convins că un cal de constituţie medie putea sa dezvolte mai mult decât o indicau calculele şi experimentele sale de la momentul respectiv.

Concluzia unor fizicieni din 1993

În 1782 el a ajuns la conluzia că un cal poate învârti o roată de acţionare a unei mori de 144 de ori în timp de 60 de minute, ceea ce înseamnă de 2,4 ori pe minut. Roata avea o rază de 12 picioare, iar forţa de tracţiune a calului a fost estimată la 180 de livre. Aplicând o formulă a rezultat valoarea de 33,000 ft·lbf/min.

În anul 1993, doi fizicieni au tras o concluzie interesantă, în urmă unor teste realizate cu câţiva cai puternici. Aceștia au constatat că, de fapt, un cal poate să producă până la 14,9 CP, dar numai în scurte perioade de timp, și că, la o muncă obişnuită de povară, trăgând un plug pe câmp, spre exemplu, un cal exercită constant 1 CP.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Iulia Vântur, cea mai intensă experiență muzicală. Unde va concerta
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Poliția te reține pe loc, predai și permisul. E complet ilegal în România. Rămâi fără drept până la 3 luni
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ATENȚIE la SCOS BANII din BANCOMAT! Greșeala majoră care TE LASĂ FĂRĂ EI
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro