Cum se calculează, de fapt, metrul cub. Ce se măsoară folosind unitatea de măsură metru cub

Cum se calculează, de fapt, metrul cub. Ce se măsoară folosind unitatea de măsură metru cub
Printre altele, metrul patra este folosit si la masurarea scandurii/lemnelor

Mulți știu cum se calculează, de fapt, un metru cub, dar pentru alții rămâne un adevărat mister, la fel ca și la ce folosește unitatea de măsură, ce se măsoară cu ea. Chiar dacă știm că metru cub reprezintă o unitate de volum în știința fizică, mulți dintre oameni își pot imagina cu greu un metru cub.

Cum se calculează metrul cub. Ce se măsoară cu el

Cei care au cumpărat la viața lor scândură au avut de-a face cu metrul pătrat șu au idee ce înseamnă. Sistemul metric, numit și „SI” sau „Sistemul Internațional de Unități”, este conceput în secolul al XVIII-lea și a fost implementat în Europa în anii 1790.

Scopul principal al metrului cub a fost de a înlocui unitățile imprecise și incomode cu unități care au fost mai ușor de lucrat și pe baza unor standarde stabilite. Astfel, cele șapte unități fundamentale ale SI sunt: metrul, kilogramul, secunda, amperul, kelvinul, molul și candela.

Betonul se masoara tot in metri cubi
Betonul se masoara tot in metri cubi

Cât înseamnă un litru în metri cubi

Metrul a fost astfel ales pentru a reprezenta o zece milionime din măsura presupusă de la ecuator la Polul Nord, iar kilogramul a fost selectat pentru a fi masa unui litru de apă. Un litru la rândul său a fost definit ca volumul ocupat de un spațiu în formă de cub 0,1 m (10 centimetri sau cm) pe o parte sau volumul echivalent sub orice altă formă solidă.

Definițiile au fost modificate din valorile lor originale doar pentru a reflecta apariția instrumentelor de măsurare din ce în ce mai precise de-a lungul timpului.

Câți litrii are un metru cub

Astfel, un metru cub este o unitate derivată de măsură pentru volume. De asemenea, acesta este un metru ridicat la cub (1m x 1m x 1m), reprezentat geometric printr-un cub cu lungimile muchiilor de 1 m (1m x 1m x 1m).

1m3 = 1000 de dm3 (decimetri cubi) = 1.000.000 cm3 (centimetri cubi) = 1.000.000.000 mm3 (milimetri cubi)
1m3 = 1000 de litri

Spre exemplu, o cutie dreptunghiulară cu o lungime de 2m, o lățime de 1m și o înălțime de 0,5m ar avea un volum de 1 m3 (1 × 2 × 0,5 = 1).

Ce este stereometria

Metrul cub mai este numit și ster în popor. Stereometria este ramură a geometriei care se ocupă cu măsurarea volumului corpurilor solide, deși acesta a devenit în mare parte un termen de antichitate și nu este un termen acceptabil în sine în sistemul SI.

Rămâne în folosință pentru măsurarea grămezilor de lemn tăiat în industria lemnului.