Nu de puține ori am auzit în mass-media românească folosit cuvântul beizadea, termen ce etichetează copii de bani gata, și care sunt în permanență în atenția presei. Dar, câți știu, de fapt, ce înseamnă beizadea? Răspnsul îl aflăm împreună, în rândurile care urmează.
Majoritatea istoricilor, antici și contemporani, au scris și vor mai scrie despre spectaculosul Imperiu Otoman și influențele sale, comparate cu cele ale unui alt la fel de mare imperiu, cel Roman.
Vezi și: Ce erau obligate să facă femeile din haremul sultanilor otomani. Care era viața lor, de fapt
Pe măsură ce s-a extins, Imperiul Otoman a asimilat cultura din numeroase regiuni aflate sub dominația sa și nu numai, fiind influențat în special de cultura turcă, greco-romană, islamică și persană.
Odată cu aceste asimilări, inevitabil s-au produs și influențele lingvistice, iar în anumite zone, precum este și actualul teritoriu românesc, au rămas în limbajul locuitorilor multe cuvinte de origine turcă.
Mai trebuie spus că otomanii aveau trei limbi influente. Cele trei limbi erau cunoscute sub numele de ”Alsina-i Thalātha” (Cele trei limbi) și includeau turca, araba și farsi.
Majoritatea locuitorilor din Anatolia vorbeau turca, iar majoritatea musulmanilor din Balcani foloseau, de asemenea, turca ca limbă maternă.
Prin lista mare de cuvinte de origine turcă, se regăsește unul, bey, care se referea la un titlu de onoare și de autoritate. Beii dețineau diferite roluri și responsabilități în cadrul structurilor administrative, militare și sociale ale imperiului. Rolurile specifice ale bey-urilor au evoluat de-a lungul timpului și puteau varia în funcție de regiune și context, fiind împărțiți, după cum urmează:
Conform istiricilor, aceștia aveau o influență asupra culturii și sistemului social local, acționând ca patroni ai artelor, educației și instituțiilor religioase.
Este important de reținut că rolurile și funcțiile beiilor puteau varia în diferite perioade ale istoriei otomane și în diferite regiuni ale imperiului.
Imperiul Otoman a fost caracterizat de o structură administrativă complexă, care cuprindea diverse titluri, funcții și posturi, fiecare contribuind la guvernarea și funcționarea imperiului.
Așa cum spuneam, multe cuvinte de origine turcă au rămas și în limbajul românilor, iar în ultimii ani am tot auzit acest cuvânt beizadea, folosit în mod ironic la adresa copiilor de bani gata, proveniți dintr-un anumit gen de familii.
Deși ar putea părea ca o insultă, în realitate, cuvântul derivă din turcă, unde cuvântul beyzade însemna fiu de bei, indiferent de ce statut avea acesta în cadrul organizării administriv-economice a Imperiului Otoman.
Aflați sub ocupația otoman Regatele Istorice aveau domnitori, aceștia fiind numiți de otomani bey, în consecință, fii acestora, erau denumiți beyzade, sau beizadea, un exemplu fiind Beizadeaua Grigore Ghica, fiul voievodului Țării Românești Grigore al IV-lea Ghica, despre care se spunea că se plimba la șosea, cu faetonul tras de patru telegari.
În ceea ce privește terminologia folosită în zilele noastre, ea se referă la acei tineri, proveniți din familii de milionari, care nu fac altceva decât să se poarte ca niște răsfățați, să intre în atenția presei prin cine-știe-ce situații șocante, și nu numai.