06 feb. 2023 | 20:31

Castelul din oraşul Gaziantep, monument vechi de secole, distrus de cutremure. Ce populaţie are localitatea din Turcia

Diverse
Castelul din oraşul Gaziantep, monument vechi de secole, distrus de cutremure. Ce populaţie are localitatea din Turcia
Castelul din oraşul Gaziantep distrus de cutremure

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade a nivelat complet monumentul istoric, castelul din oraşul Gaziantep, care este un important obiectiv turistic. Timp de peste 2.000 de ani, castelul Gaziantep a rezistat, structura sa rămânând intactă în ciuda valurilor de invazii și cuceriri care l-au văzut controlat de o serie de imperii din Orientul Mijlociu. Din păcate, astăzi, celebrul monument istoric este în pericol.

Castelul din oraşul Gaziantep distrus de cutremure

Castelul din oraşul Gaziantep, un castel antic din Turcia a fost unul dintre monumentele istorice avariate în urma cutremurelor majore care au lovit luni această țară și Siria vecină, provocând moartea a peste 2.000 de persoane. Imaginile arată părți din castelul Gaziantep, care a fost construit pentru prima dată în secolele al II-lea și al III-lea d.Hr., în timpul Imperiului Roman, prăbușindu-se după cutremur.

După mai bine de două milenii, castelul, situat în centrul orașului Gaziantep din sudul Turciei, a fost distrus în mare parte de cutremurul devastator care a lovit regiunea în această dimineață. Videoclipurile și fotografiile de la castel după cutremur arată că bucăți mari din fațada de piatră au căzut și un gard de fier rupt și îndoit de rocile căzute.

Castelul vechi de 2.000 de ani este situat în regiunea Gaziantep, la aproximativ 130 de kilometri sud de epicentrul unuia dintre cutremurele din provincia Kahramanmaras, potrivit agenției de presă Reuters. Primul cutremur a fost cu magnitudinea de 7,8 grade, care a provocat distrugeri într-o regiune vastă care se întinde în sud-estul Turciei și nordul Siriei. Cutremurul și replicile sale au fost resimțite până la Cairo, Cipru, Liban și chiar în Groenlanda și Danemarca.

Cel de-al doilea cutremur, care a înregistrat 7,5 grade pe scara Richter, potrivit Autorității de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD), a lovit aceeași regiune la scurt timp după aceea. Epicentrul celui de-al doilea cutremur a fost regiunea Elbistan din provincia Kahramanmaras, potrivit Reuters.

Castelul din oraşul Gaziantep, un sit arheologic, se află în apropierea Muzeului de Arheologie din Gaziantep, care include lucrări din perioadele hitită târzie și romană, în timpul cărora a fost construit castelul. Deși nu există informații definitive despre momentul în care castelul a fost construit, acesta a fost fondat pe o movilă de pământ care datează de aproximativ 6.000 de ani, de pe vremea când un oraș antic numit Theban ocupa spațiul respectiv.

Se crede că a fost construit ca turn de veghe în timpul perioadei romane, între secolele al II-lea și al IV-lea d.Hr. Cu toate acestea, a fost construită și mai mult în secolul al V-lea d.Hr. în timpul domniei împăratului bizantin Iustinianus, care era cunoscut ca „Arhitectul castelelor”.

Otomanii au reparat castelul din oraşul Gaziantep de-a lungul timpului, dar acesta a fost reparat pentru a doua oară de sultanul egiptean Qaitbay în 1481. Castelul din oraşul Gaziantep are 12 turnuri, iar cele două turnuri de lângă poarta principală au fost reconstruite în 1557 de Soliman Magnificul, în timpul Imperiului Otoman.

Vezi și: Cele mai periculoase oraşe din România în caz de cutremur. Aici nu eşti în siguranţă!

Câți locuitori are Gaziantep

Gaziantep, orașul din sudul și centrul Turciei, este situat în apropierea râului Sacirsuyu, un afluent al Eufratului, în dealurile calcaroase de la nord de Alep, Siria. Orașul a fost situat strategic în apropierea unor rute comerciale antice, iar săpăturile recente au scos la iveală fragmente de ceramică ce indică așezarea în acest oraș la începutul mileniului IV î.Hr.

Cunoscut sub numele de Hamtap în Evul Mediu, orașul a fost o fortăreață importantă care păzea rutele siriene și a fost capturat de turci în 1183. Ulterior, orașul a trecut de la o dinastie turkmenă și arabă la alta, precum și la invadatori mongoli și timurizi, până la absorbția sa finală de către Imperiul Otoman la începutul secolului al XVI-lea.

Zona înconjurătoare este delimitată la sud de Siria și la est de râul Eufrat. Este renumită pentru producția de vinuri, halvah și baklava și pekmez, alte produse includ fistic, anason, tutun și covoare din piele de capră. O regiune colonizată încă din antichitate, include siturile antice Duluk, Kilis și orașul neo-hittit Samal, iar conform ultimelor date de recensământ din 2019, Gaziantep avea 2.069 milioane de locuitori.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în timpul nopții în apropierea orașului Gaziantep și a fost resimțit la aproape 1.000 km distanță, în Cairo, lăsând o dâră imensă de distrugeri în Turcia și Siria, unde multe persoane au rămas blocate sub dărâmături, în timp ce un al doilea cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade a avut loc câteva ore mai târziu.

Autoritățile au anunțat că 1.651 de persoane au murit în Turcia și peste 11.000 au fost rănite, în timp ce în Siria au fost ucise cel puțin 968 de persoane, potrivit cifrelor guvernului de la Damasc și ale salvatorilor din nord-vestul controlat de rebeli.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro