26 iul. 2023 | 18:58

Ce îngrășământ să pui la ardei și roșii la sfârșit de iulie. Așa vei avea parte de legume suculente și gustoase

Utile
Ce îngrășământ să pui la ardei și roșii la sfârșit de iulie. Așa vei avea parte de legume suculente și gustoase
Grădinarii, în luna iulie, se apucă de treabă!

Pentru grădinarii pricepuți, luna iulie este momentul în care se apucă de treabă. Este momentul în care ardeii, dovleceii, roșiile și castraveții sunt principalele produse de bază plantate în grădina de vară, iar îngrășămintele potrivite pot ajuta la obținerea unei recolte abundente. Dacă ești printre grădinarii amatori, află ce îngrășământ să pui la ardei și roșii la sfârșit de iulie. Așa vei avea parte de legume suculente și gustoase.

Cel mai bun îngrășământ pentru ardei și legume în 2023

Puține lucruri sunt la fel de satisfăcătoare ca și cultivarea legumelor și culesul lor în momentul în care sunt cele mai coapte, sănătoase și gustoase. Pe măsură ce plantele de legume cresc, rădăcinile lor se extind adânc în sol, absorbind nutrienții necesari pentru producția de legume.

În timp ce majoritatea tipurilor de sol, cu excepția argilei grele, sunt potrivite pentru cultivarea legumelor, solul trebuie să se dreneze bine și să conțină o mulțime de nutrienți. Adăugând un îngrășământ conceput pentru a produce plante viguroase, flori abundente și exemplare mari, grădinarii își pot maximiza recolta de legume.

Vezi și: Cu ce să stropești legumele ca să scapi de răsucirea și încrețirea frunzelor. Te va ajuta să ai o recoltă bogată

Cel mai bun îngrășământ pentru ardei și alte legume va varia în funcție de condițiile actuale ale solului, de locația grădinii, la nivelul solului, în straturi supraînălțate sau cultivate în containere, și de cât timp are grădinarul la dispoziție pentru a se ocupa de plante.

În continuare, aflați ce să căutați la un îngrășământ pentru grădina de legume și aflați de ce următoarele produse sunt benefice pentru majoritatea grădinilor din curte.

Ce îngrășământ să pui la ardei și roșii la sfârșit de iulie

Unul dintre preferatele dintotdeauna în grădina de legume de vară este ardeiul gras, cultivat în diferite culori, inclusiv verde, roșu, galben și chiar mov. Nu este însă singurul tip de ardei pe care îl cultivă grădinarii.

Alte tipuri de ardei, toate aparținând familiei Solanaceae, vin într-o gamă largă de tipuri dulci și iuți și sunt apreciate pentru că adaugă aromă și un pic de mușcătură la antreurile de la cină

Din fericire, aceleași tipuri de îngrășăminte folosite pentru alte legume, cum ar fi roșiile, sunt benefice și pentru a produce recolte abundente de ardei.

Ce îngrăminte să folosesc, organic sau anorganic

Toate îngrășămintele pentru legume furnizează nutrienți care vor contribui la stimularea creșterii plantelor și a producției de legume, dar grădinarii pot opta pentru unul dintre cele două tipuri principale, și anume organic sau anorganic. Ambele pot fi benefice.

  • Îngrășăminte organice: Mulți grădinari casnici preferă să folosească îngrășăminte organice pentru fructe și legume, deoarece toate ingredientele îngrășămintelor provin din surse naturale, cum ar fi făina de oase, mulsul de viermi și gunoiul de grajd de pasăre compostat.
  • Îngrășăminte anorganice: În loc de ingrediente naturale, îngrășămintele anorganice conțin substanțe chimice și ingrediente sintetice și funcționează în același mod ca și îngrășămintele organice, dar de obicei sunt puțin mai puțin costisitoare, deoarece sunt mai ușor de produs.

Vezi și: Ce să pulverizezi peste legumele din grădină pentru o recoltă bogată la toamnă. E trucul agricultorilor de top

Cultivatorii comerciali cu multe plante folosesc adesea fie îngrășăminte organice, fie anorganice, iar produsele sunt, de asemenea, disponibile în dimensiuni pentru uz casnic pentru grădinarul din curte.

Dacă ne referim strict la ce îngrășământ să pui la ardei și roșii la sfârșit de iulie, specialiștii spun că îngrășământul natural, plin de potasiu, este una din cele mai bune soluții. Dar, după cum o să observați, mai sunt și alte soluții.

Conținutul de îngrășăminte chimice

Îngrășămintele comerciale poartă o etichetă care indică diferitele cantități de trei componente nutritive principale

  • azot (N), fosfor (P)
  • potasiu (K) în greutate.

De exemplu, o pungă de îngrășământ 10-10-10-10 conține 10 procente din fiecare dintre cei trei nutrienți în greutate.

Multe îngrășăminte pentru legume și ardei conțin o formulă cu mai mult potasiu sau fosfor decât azot, cum ar fi un amestec 5-10-10 sau un amestec 3-6-4, ceea ce va încuraja o creștere robustă a plantelor, concentrând în același timp cea mai mare parte a energiei plantei pe înflorire și producția de legume. Altele prezintă cantități egale din fiecare dintre cei trei nutrienți.

”În cea mai mare parte, orice îngrășământ destinat legumelor va fi o alegere bună pentru ardei, roșii și chiar ierburi aromatice. Dacă utilizarea unui îngrășământ nu produce efectul dorit.

Rcomandăm adesea testarea solului grădinii pentru a identifica posibilele deficiențe ale solului care trebuie corectate.

Scopul atunci când se cultivă legume nu este de a produce cele mai înalte și mai stufoase plante, ci mai degrabă de a produce plante robuste care să producă o mulțime de legume mari și gustoase.”, spun experții în agrciultură.

Unele îngrășăminte pentru ardei și roșii conțin și alți nutrienți, cum ar fi calciu sau magneziu, pentru a ajuta la tratarea deficiențelor comune ale solului și pentru a crea plante mai sănătoase.

Fiecare grădinar are propriile preferințe

Hrănirea ardeilor și a altor legume este o sarcină simplă de grădinărit, iar fiecare grădinar are propriile preferințe în ceea ce privește tipul de îngrășământ pe care îl preferă. Și aici există, cel puțin, trei feluri de îngrășământ, după cum urmează:

1.Îngrășământ lichid

Disponibil fie sub formă gata de utilizare, fie sub formă concentrată, îngrășămintul lichid este ușor de absorbit de către rădăcinile plantelor, dar trec rapid prin sol.

Mai ales dacă leguma este cultivată în containere, ceea ce duce la spălarea îngrășămintelor lichide direct prin găurile de scurgere. Unele îngrășăminte lichide pot fi, de asemenea, pulverizate direct pe frunzele unei plante, oferind o hrănire rapidă.

2.Îngrășământ granular

Conceput pentru a elibera nutrienții încet, îngrășămintul granular seamănă cu pietricele sau boabe mici, iar grădinarii le încorporează în primii câțiva centimetri de sol.

Atunci când grădinarul udă planta, granulele se descompun lent, oferind un aport continuu de substanțe nutritive timp de câteva săptămâni.

Vezi și: Ordinea legumelor în grădină. Ce este interzis să plantezi lângă roșii, castraveți, vinete sau ardei. Vei distruge toată recolta

3.Îngrășământ solubil în apă

Acest îngrășământ vine, de asemenea, sub formă de granule, sau pulbere, explică experții, și se dizolvă în apă pentru aplicare.

Grădinarii pot opta să îl amestece într-o stropitoare și apoi să îl aplice în jurul bazei plantei sau să îl folosească cu un alimentator conectat la un furtun de grădină pentru a distribui îngrășământul în timpul udării.

Etapele de creștere și starea solului, la fel de importante

Ardeii și alte plante legumicole au o creștere rapidă, trecând de la semințe la recoltă în aproximativ patru luni sau mai puțin, așa că vor beneficia de hrăniri frecvente.

Unele îngrășăminte recomandă hrănirea în timpul etapei de transplant pentru ca noile plante să pornească bine și apoi hrănirea la câteva săptămâni, în funcție de tipul de îngrășământ. Rețineți că unele îngrășăminte chimice recomandă oprirea hrănirii cu până la 10 zile înainte de recoltarea produselor.

Vezi și: Legumele care pot fi plantate o singură dată, dar recoltate mai mulți ani. Ce să pui în curtea ta

Ardeii și alte legume vor crește în multe tipuri de sol, dar se vor descurca cel mai bine într-un sol ușor, care nu se va compacta. Solul argilos greu are o mulțime de nutrienți naturali, dar este atât de dens încât rădăcinile plantelor nu se pot răspândi bine.

Dacă solul este greu, simpla adăugare de îngrășământ nu va corecta întreaga problemă. Grădinarul ar trebui să ia în considerare, de asemenea, amendarea solului prin adăugarea de ingrediente naturale, cum ar fi compostul, perlita sau mușchiul de turbă. Toate acestea vor ușura solul, îi vor permite să se dreneze mai bine și vor contribui la creșterea dezvoltării rădăcinilor.

Concluzie

Pentru a se califica ca fiind de top, un îngrășământ pentru legume ar trebui să conțină nutrienții necesari pentru a ajuta ardeii și alte plante legumicole să își atingă potențialul maxim.

Ar trebui să vină cu instrucțiuni de aplicare ușor de urmat și ar trebui să se dizolve complet și rapid dacă este un produs solubil în apă.

În timp ce cel mai bun îngrășământ pentru ardei și legume va depinde de condițiile solului și de preferințele fiecărui grădinar în parte, toate produse din piață, conform experților, sunt cele mai performante. Oricare poate fi benefic pentru o grădină de legume de vară.

 

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Ce descoperire uluitoare au făcut cercetătorii din Bârlad.
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Pensionarii încep anul cu vești proaste. Banii nu le ajung la timp
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Anunț despre candidatura lui Călin Georgescu. A fost mesajul oamenilor: Nu se mai poate!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
A FOST PRINS! CUTREMUR în RUSIA!
Mediaflux
Cum te pregătești pentru un traseu montan în timpul iernii. Salvamontiștii trag un semnal de alarmă
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 17 decembrie 2024. Cine a câștigat al șaselea battle. Un concurent din echipa verde a fost eliminat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro