Carnea de vită este o adevărată delicatesă, iar cu toții știm că nimic nu se compară cu gustul unei fripturi gătită exemplar. Papilele noastre gustative devin mai „bucuroase” atunci când avem pe lângă o garnitură. Dacă nu știi ce să alegi, iată ce garnituri merg la carnea de vită.
Indiferent dacă pregătești o carne de vită la grătar sau la cuptor, garnitura nu trebuie să lipsească niciodată de lângă friptură. Desigur, gusturile nu se discută, însă noi vă vom prezenta câteva garnituri care merg perfect cu carnea de vită.
Probabil că cele mai populare sunt garniturile pe bază de cartofi. Cu toate acestea, experții în gastronomie sunt de părere că, atunci când avem în farfurie un steak de vită, ar fi momentul potrivit să uităm de cartofii prăjiți în ulei.
În schimb, poți încerca chipsurile la cuptor, adică o versiune mai ușoară a cartofilor prăjiți pai. Aceștia se fac la cuptor până când devin aurii și se condimentează după gust. Alte garnituri care merg foarte bine cu carnea de vită este piureul de cartofi cu usturoi sau salata de cartofi cu ceapă la grătar.
Citește și: Trucul pentru cei mai crocanți cartofi la cuptor. Ingredientul secret care face minuni
Dacă sunteți la regim și doriți o masă mai scăzută în calorii, puteți renunța la garniturile din cartofi în favoarea celor pe bază de legume. De exemplu, roșiile coapte, alături de puțin usturoi și cimbru, stropite cu puțin oțet balsamic și ulei de măsline. Trebuie să stea la copt cel puțin o oră.
Salata coleslaw cu ceapă verde și brânză cheddar este o altă garnitură perfectă pentru carnea de vită. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: varză albă, morcovi, o ceapă roșie, 2 linguri de maioneză light, 3 linguri de iaurt low-fat, o jumătate de legătură de ceapă verde și o linguriță de muștar Dijon. Se amestecă foarte bine, iar la final se adaugă 100 de grame de brânză cheddar rasă.
Alte idei de garnituri sănătoase ar putea fi: spuma de spanac, ciuperci la grătar, piure de mazăre, legume la grătar, pilaf de orez brun, cartofi dulci la cuptor și multe altele.
Pe lângă garnitură, sosul nu trebuie să lipsească niciodată de lângă o friptură de vită delicioasă. Iată câteva idei de sosuri pentru un steak de vită și modul lor de preparare:
Acest sos este de origine franțuzească și este unul foarte cremos. Pentru început, topiți 25 de grame de unt la foc mediu și adăugați ceapă roșie tăiată fin. După circa 5-6 minute, adăugați o linguriță de oțet de vin alb, iar apoi amestecați 100g de smântână grasă fermentată, o linguriță de muștar Dijon, o jumătate de linguriță de capere și o lingură de tarhon tocat mărunt. Sosul se servește cald.
Sosul Blue Cheese este foarte cunoscut și preferat de mulți. Modul de preparare este foarte ușor. Începeți prin a topi 25 grame de unt la foc mediu, adăugați o lingură de făină și amestecați. Apoi adăugați încet 150 ml de lapte și amestecați încontinuu până când sosul se omogenizează.
Micșorați focul și adăugați 50 de grame de brânză cu mucegai albastru tocată mărunt. Amestecați totul până în momentul în care brânza se topește și sosul se îngroașă ușor.
Citește și: Când trebuie pus usturoiul în mâncare, de fapt. Detaliul care poate strica preparatul, aici greşeşti!
Începeți prin a turna 250 ml supă de vită într-o cratiță și se reduce la jumătate. Mai apoi, adăugați 125 ml de vin roșu, o lingură de oțet balsamic și două lingurițe de zahăr brun. Întreg amestecul se lasă la foc mare timp de 10 minute, apoi se condimentează după gust. Poftă bună!