09 feb. 2022 | 15:51

Ce furau soldații ruși de la români, în război. De ce aveau această obsesie

Știri generale
Ce furau soldații ruși de la români, în război. De ce aveau această obsesie
Ce furau soldații ruși de la români: aveau o obsesie

Soldații ruși aveau o obsesie pentru un obiect deținut de români. Aceștia nu evitau să fure tot ce prindeau. Ce se întâmpla în război și de ce aveau această obsesie? Istoricul Mădălin Hodor vine cu mai multe detalii despre cele petrecute. Mărturiile din timpul ocupației sovietice susțin același lucru. Chiar un ofițer al Armatei Roșii a adus explicații și despre asta. De ce toți își doreau acel obiect și ce însemna pentru ei?

Soldații ruși aveau o obsesie pentru un obiect: ce furau de la români?

Istoricul Mădălin Hodor a explicat de ce soldații din Armata Roșie furau de la români un anumit obiect. Mai exact, este vorba despre ceasurile pe care le confiscau imediat de la orice român care le ajungea sub priviri. Specialistul a subliniat că rușii erau ahtiați după ceasuri.

Un ofițer sovietic a declarat că doar ofițerii le aveau, deși erau indispensabile pentru operațiunile militare și ar fi fost de folos tuturor. Un ceas la mână în război însemna pentru mulți că poți să controlul timpulului. Pentru un militar însemna o chestiune de statut, iar dacă știa ora însemna implicit că urca în ierarhia socială.

„Vin cu o explicaţie furnizată de un ofiţer al Armatei Roşii. Întrebat de omologul sau englez din Comisia Aliata de Control care este motivul pentru care soldaţii ruşi sunt atât de ahtiaţi după ceasuri (povestea era arhicunoscută) ofiţerul sovietic a dat următoarea explicaţie (parafrazez): în Armata Roşie doar ofiţerii aveau ceasuri, indispensabile pentru operaţiunile militare.

Dar a avea ceas în ochii soldaţilor aduşi din cele mai îndepărtat unghere ale imperiului sovietic (a se vedea componenta Armatei Roşii după patru ani de război şi pierderi umane uriaşe) însemna şi a controla timpul.

Astfel procurarea unui ceas era pentru soldatul sovietic o chestiune de statut. Dacă avea ceas şi ştia ora urca în ierarhia socială. De unde şi ideea de a avea cât mai multe ceasuri şi confuzia cu orice obiect înzestrat cu un cadran şi un ac indicator“, a declarat istoricul. (Sursa: adevărul.ro)

„Cine a avut nevoie să scoată de la naftalină miturile?”

Ambasada Rusiei a publicat recent o postare în care reclamă faptul că mai multe publicații de peste tot din lume îi denigrează pe ostașii Armatei Roșii „care au eliberat de fascism ţările Europei de Est şi Europei Centrale“.

Sursa citată scrie că publicațiile își doresc denigrarea militarilor din Armata Roșie în încercarea insistentă de a-i convinge pe oameni că soldații erau o adunătură de tâlhari și agresori care nu își arătau milă în fața cetățenilor.

  • „Cine a avut nevoie să scoată de la naftalină miturile despre „atrocităţile” soldaţilor sovietici – eliberatorilor Europei de fascism?”
Parteneri