27 ian. 2022 | 14:20

Cum poți să ajungi soldat în Armata României. Condițiile minime pentru recrutare

Utile
Cum poți să ajungi soldat în Armata României. Condițiile minime pentru recrutare
MApN este în căutare de noi angajați

În 2021 efectivele Armatei Române înregistrau 68.500 de persoane încadrate. Dar asta nu înseamnă că MApN nu este în căutare de personal nou, atât ca soldați, gradați profesioniști și chiar ofițeri. Dar există câteva criterii extrem de importante pentru a putea deveni angajat în cadrul MApN. În centrele de recrutare, dar și în pliantele tipărite de MApN se spune că „dacă îţi doreşti doar un loc de muncă sau un venit asigurat, poţi alege orice altă profesie, dar dacă îţi doreşti o carieră sigură şi respectată, posibilitatea de a te afirma, de a te perfcţiona, cariera de soldat/gradat profesionist este pentru tine!“.

Armata Română și efectivele sale

În conformitate cu articolul 36 din Constituția din 1965, apărarea țării era datoria tuturor cetățenilor, iar serviciul militar era obligatoriu. În general, tinerii bărbați acceptau serviciul militar obligatoriu ca pe o realitate a vieții în România. Acest lucru a fost mandatoriu până în 1989. După Revoluția din 1989, la 18 ani de la aceste evenimente, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2007.

Ulterior, MApN a început campanii masive de atragere de personal calificat, fie ca soldat, gradat profesionist, sau ofițeri. La 15 ani de la suspendarea obligativității serviciului militar, Armata Română are un efectiv de 122.000 de români, dintre care 68.500 de persoanal încadrat, 53.000 de rezerviști și 500 de oameni ca și personal dislocat.

În ultimii 30 de ani s-a trecut la modernizarea efectivelor din Armata Română, dar și a echipamentelor militare din dotarea MApN, iar ca buget, începând din 2017, România s-a angajat să cheltuiască cel puțin 2,0% din PIB pentru apărare până în 2027. Nivelul crescut al cheltuielilor a oferit o oportunitate clară pentru furnizorii americani de echipamente și servicii de apărare. De asemenea, România a căutat să își modernizeze propria industrie de apărare prin parteneriate internaționale.

MApN este în căutare de noi angajați

Ca și în anii trecuți, MApN a demarat mai multe campanii de atragere a tinerilor, și nu numai, în rândurile Armatei Române, pe funcții de soldat sau gradat profesionist. Numai că, pentru a putea accede către o astfel de funcție, sunt necesare îndeplinirea anumitor criterii bine stabilite prin lege.

O primă condiție ar fi să fiți cetățean român, cu cetățenie română și un domiciliu stabil în România.

O altă condiție sunt învățământul general obligatoriu, iar după caz, și calificările personale în câmpul muncii, cu diplomele aferente, care vă sunt cerute la interviul.

Important este ca la momentul interviului să fiți apt din punct de vedere medical, și să aveți peste 18 ani la momentul recrutării.

Dacă sunt îndeplinite aceste criterii, următorul pas este interviul cu unul din consilierii MApN de la birourile de informare și recrutare, din județul de reședință.

Consilierul îți va prezenta, ulerior, întreaga ofertă, condițiile de recrutare, admitere și selecție, și în funcție de doleanțe, te va îndruma către unul din posturile oerite.

După un prim interviu, se va trece la examinarea medicală și la completarea unui dosar de candidat cu toate documentele cerute, conform legii, urmând să fi programat la o dată ulterioară pentru a trece de  probele de selecție.

Probele impuse pentru recrutare

După acceptarea dosarului, la data care ești programat vei avea de trecut mai multe probe, stabilite de MApN, după cum urmează:

  • Selecţia aptitudinală generală – este comună tuturor candidaţilor, include examinări obligatorii, indiferent de opţiune, durează o zi şi se desfăşoară în cadrul unui centru zonal de selecţie şi orientare. Această selecţie presupune parcurgerea unor probe psihologice (un test de aptitudini şi un chestionar de personalitate), a unor probe fizice (traseu utilitar-aplicativ şi alergare de rezistenţă) şi a unui interviu de evaluare finală.

 

  • Selecţia aptitudinală specifică – (medicală şi/sau psihologică) este o probă pe care o parcurg doar candidaţii pentru specialitatea militară „forţe pentru operaţii speciale“, „scafandri“, de cei care vor fi ambarcaţi, dar şi de cei care optează pentru arme sau servicii militare pentru care este necesară deţinerea /obţinerea permisului/brevetului de conducere auto.

 

Repartizarea se va face pe baza punctelor obținute la probele menționate, neexistând și o probă scrisă la momentul probelor de recrutare. Dacă ești un potențial candidat, acceptat, și nu ai stagiul militar făcut, în acest caz va trebui să parcurgi un program ceva mai diferit, după cum urmează:

  • modulul instruirii individuale, destinat formării deprinderilor individuale;
  • modulul perfecţionării instruirii de specialitate, axat pe pregătirea specifică armelor sau serviciilor şi specialităţilor militare.

 

În cazul celor cu serviciul militar satisfăcut, se va lua în calcul doar al doilea modul de pregătire.

După acest moment, se trece la formarea inițială a candidaților, care, conform normelor MApN, durează aproximativ 5 luni pentru a deveni soldat profesionist. Cursurile de formare se defintivează, odată cu primirea unui certificat de absolvire, iar echipamentele, cazarea  și masa vor fi asigurate de MApN.

Așadar, dacă considerați că ar putea fi o meserie bună pentru voi, indiferent că aveți 18 sau 50 de ani, puteți opta pentru a vă încadra în cadrul trupelor MApN.

Digisport.ro
Un elvețian s-a mutat de două luni în București și s-a convins: ”Puțin îndoielnic”. A caracterizat Capitala în CINCI cuvinte
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Stagiul de cotizare. Informații importante de la Casa de Pensii
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Un canibal a fost grațiat de Putin, după ce a fost rănit pe frontul din Ucraina. Bestia a mâncat inima unui muncitor din Tadjikistan
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Ce pensie are Theodor Stolojan după ce a fost premier, europarlamentar și economist la Banca Mondială
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Gabriel Trifu, înșelat de Catrinel Sandu. Adevărul despre divorț
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Taxele care ar putea fi majorate începând cu 2025. Românii trebuie să se pregătească
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
BANI în PLUS la RECALCULARE! ADEVERINȚELE trebuie DUSE URGENT la CASA de PENSII
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„M-ai înșelat vreodată?” Cornel de la Insula Iubirii a răspuns la cea mai incomodă întrebare. Ce spune testul poligraf
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro