Deși România este considerată o țară agrară, lipsa de irigații la nivelul solului arabil a dus la apariția unui fenomen, care afectează și astăzi România. Conform specialiștilor, este vorba de seceta pedologică, fiind de fapt, efectul lipsei cantităților necesare de apă din sol. Citește mai departe și află ce este seceta pedologică, și care este anunțul făcut de ANM.
Dacă în anii de tristă amintire agricultura românească beneficia de sisteme de irigații, în mai toate zonele unde au existat terenuri arabile, după 1990, din păcate, multe dintre acestea aveau să fie distruse.
Află detalii: Meteorologii ANM: un val de aer african lovește România. Caniculă, secetă și temperaturi ridicate
Deși România, considerată o țară eminamente agrară, avea un sol proprice agriculturii și cu o cantitate permanentă de apă, astăzi asistăm la un fenomen cauzat de lipsa de irigații, și anume seceta pedologică, fenomen ce se manifestă în aceste zile, poate mai accentuat ca niciodată.
Conform specialiștilor, zonele de impact ale acestui fenomen sunt în Dobrogea, pe suprafețe agricole din Moldova, dar și în sud și sud-estul țării, în Muntenia și Oltenia.
Seceta pedologică,mai spun cei de la ANM, este rpezentă și în zone întinse din Transilvania, Banat și Crișana, datele fiind enunțate de ANM pentru periaoda 21-27 octombrie a.c.
Citește și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă. Vei avea o recoltă bogată şi super gustoasă
Dar, pentru cei care nu au cunoștințe importante, termenul poate fi unul mai puțin cunoscut, așa că vă spunem în cele ce urmează ce este seceta pedologică, fenomenul care afectează România în prezent.
Conform specialiștilor, acest fenomen înseamnă, de fapt, scăderea rezervei de apă din sol la adâncimea de udare sub conținutul de apă ușor disponibil, iar scăderea sub punctul de ofilire este considerată ”secetă pedologică puternică”.
Deși azi vorbim de sceta pedologică, specialiștii de la Stațiunea de Cercetare-Dezvpoltare Agricolă Oradea cercetau fenomenul atât în 2013, cât și în 2014.
Citește despre: Unde se construieşte cel mai mare râu artificial din lume. „Noua Deltă” va avea peste 100 de kilometri
Una din comcluziile importante ale acestor studii spune că, având în vedere că seceta pedologică a fost prezentă atât în anul 2013, cât și în anul 2014, irigarea este necesară pentru toate culturile, mai ales dacă rezerva de apă din sol scade sub o anumită limită.
În prognoza hidrologică a perioadei observate, spune ANM, ”Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim”, făcând precizarea că rezerva va fi optiă în Maramuresș, Crișana și Banat.
De cealaltă parte, în zona de sud și sud-est, conținutul de umiditate (apă din sol), ar putea rămâne în valorile optime sau vor ajujnge la limita scăzută, sau deosebit de scăzută, ducând la seceta pedologică moderată, puternică și chiar extremă:
”Conţinutul de umiditate din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Muntenia şi Oltenia, estul, local centrul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Banatului şi vestul Crişanei”, precizează specialiştii ANM.
Vezi și: Veste importantă pentru fermierii din România. Cum ne vom proteja de secetă de acum înainte
În acest context, ANM spune că va fi nevoie de suplimentări de apă, mai ales în zonele slab irigate, având în vedere că fenomenul va influența în mod direct creșterea și dezvoltarea culturilor de toamnă.