21 sept. 2023 | 16:02

Meteorologii ANM: un val de aer african lovește România. Caniculă, secetă și temperaturi ridicate

Vremea Meteo
Meteorologii ANM: un val de aer african lovește România. Caniculă, secetă și temperaturi ridicate
Un val de aer african lovește România

Toamna se lasă așteptată. Meteorologii ANM au anunțat că un val de aer african lovește România, în următoarele zile. Ne vom confrunta cu un nou episod de caniculă, secetă și temperaturi ridicate.

Un nou val de aer african ajunge în România

După o vară marcată de temperaturi caniculare, se pare că toamna are un debut greu, se mai lasă așteptată, în ciuda faptului că suntem aproape de finalul lunii septembrie. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au anunțat că valorile afișate de termometre vor crește din nou spre finalul acestei săptămâni.

Potrivit ANM, un nou val de aer african lovește România. În următoarele zile, în aproape toate regiunile țării vor fi temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Sâmbătă, în Muntenia, Oltenia și Banat va fi caniculă, cu maxime ce vor depăși pragul de 35 de grade Celsius, cu aproape 10 grade peste valorile considerate normale pentru această perioadă a  anului.

„În zilele următoare, vremea se mai încălzește. Vorbim de un avans de aer cald dinspre partea de sud a continentului, dinspre nordul Africii, motiv pentru care vremea o să devină călduroasă până spre finalul săptămânii, cam în toate regiunile.

Acest lucru presupune temperaturi de peste 30 de grade la orele amiezii.

Ba chiar mai mult, sâmbătă așteptăm să fie ziua cu cele mai ridicate valori termice diurne, în sensul că în jumătatea de sud a Munteniei, dar izolat și prin zona de câmpie a Olteniei sau a Banatului, ne așteptăm și la temperaturi caniculare, adică în jurul a 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă temperaturi cu aproape 10 grade mai ridicate decât normele climatologice”, a transmis Mihai Timu, de la Administrația Națională de Meteorologie, la Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și: Vreme total anormală la final de septembrie. Șefa ANM anunță ce ne așteaptă în perioada următoare

Meteorologii ANM: un val de aer african lovește România. Caniculă, secetă și temperaturi ridicate

Specialiștii ANM anunță caniculă

A doua zi de weekend va aduce în termometre valori un pic mai mici, însă tot peste mediile considerate normale pentru finalul lunii septembrie. Potrivit ANM, vor fi ploi torențiale și grindină în noaptea de sâmbătă spre duminică, în regiunile intracarpatice.

„Duminică, chiar dacă mai pierdem 2-3 grade, tot de o vreme mult mai caldă decât în mod obișnuit vorbim, în mare parte din țară.

Va predomina în general o vreme frumoasă, mai puțin în intervalul nopții de sâmbătă spre duminică, dar și după ziua de duminică, când ne așteptăm și la perioade cu instabilitate atmosferică, adică averse cu caracter torențial, chiar izolat descărcări electrice, intensificări de scurtă durată în timpul ploilor, vor fi și condiții de grindină sau să se adune punctiform și cantități de apă mai însemnate.

Astfel de fenomene le așteptăm în acel interval, sâmbătă spre duminică și duminică, în special în regiunile intracarpatice.”

Te-ar putea interesa și: Cum va fi vremea în octombrie 2023. ANM a făcut anunţul, prognoza meteo pentru următoarea lună

Secetă în unele zone ale țării

Sudul și estul României se confruntă în continuare cu „secetă moderată, puternică și chiar extremă”.

Din păcate, veștile rămân destul de proaste pentru partea de sud și de est a României, pentru că aici vorbim în continuare de o secetă moderată, puternică și chiar extremă.

Și, din păcate, din datele de care spunem în acest moment, cel puțin în următoarele aproape două săptămâni, ploile vor lipsi din această parte a teritoriului”, a precizat specialistul, pentru sursa citată.

Parteneri
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului
Redactia.ro
Legendele locurilor bântuite din Constanţa. Ce fenomene inexplicabile au avut loc la malul mării
Click.ro
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune că „e groaznic”: „Nu ne așteptam”
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre care toată lumea vorbește
Unica.ro
Cele mai aspectuoase aperitive pentru masa de Paști. Se prepară în 20 de minute
EVZ.ro
Cand este Înăltarea Domnului în 2024. Se sărbătorește la 40 de zile după Paște
Spynews
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Capital.ro
Joia Mare, tradiţii şi obiceiuri. Începând cu această zi, Iadul şi Raiul sunt deschise, iar sufletele celor adormiţi circulă libere
Antena 3
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia neașteptată luată la 73 de ani
Avantaje
ROMÂNIA a luat FAȚA UNGARIEI
Mediaflux
Alertă pe litoralul României, în minivacanța de 1 Mai! Dealerii de droguri au început să vândă substanțele interzise
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
CRBL, primul interviu după divorț. Alături de cine va petrece Paștele anul acesta: „Să nu exagerăm”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro