Ce este rezerva succesorală din legea moştenirii? Succesiunea sau moștenirea reprezintă acea modalitate legală prin care sunt transmise bunurile unei persoane care a încetat din viață altor persoane, mai exact, moștenitorilor. Iată tot ce trebuie să știi despre împărțirea averii.
În mod evident, succesiunea se face după deces. Codul Civil este cel ce reglementează succesiunea sau moștenirea, însă vorbim doar despre cea legală. Asta deoarece există și moștenirea testamentară, care diferă într-o anumită măsură de moștenirea legală.
Vezi și: Legea moștenirii în 2024. Cum se împarte legal averea între copii și soție
Cu alte cuvinte, moștenirea este astfel de două tipuri: legală și testamentară.
Moștenirea testamentară se referă la moștenirea lăsată prin intermediul unui testament, care a fost întocmit în prealabil de persoana care a încetat din viață. Testamentul este cel ce reglementează modul în care sunt împărțite bunurile către unul sau mai mulți moștenitori (succesori).
Dar pentru ca un testament să fie legal, acesta trebuie să aibă una dintre următoarele forme:
Dacă sunt descoperite mai multe testamente, se va lua în calcul ultimul testament.
Vezi și: Ce riscă persoanele care nu declară la ANAF o moștenire. Ce spune legea
Moștenirea legală – spre deosebire de moștenirea testamentară, are loc în cazul în care persoana care a încetat din viață nu a lăsat scris un testament ori în cazul în care testamentul nu este legal și nu a fost încheiat în una din formele de mai sus.
Conform legii, rezerva succesorală reprezintă o parte din bunurile moștenirii la care au dreptul moștenitorii rezervatari. Ei au dreptul să primească neapărat cel puțin o jumătate din cota succesorală, chiar dacă testatorul nu a vrut acest lucru sau i-a dezmoștenit, ori a lăsat prin moștenire mai mult altor categorii de persoane sau nu a mai rămas prea mult din averea sa, de exemplu, din cauza unor donații.
Mai exact, moștenitorii rezervatari sunt:
Cu alte cuvinte, ceilalți moștenitori vor primi bunuri sau o parte din avere astfel încât să mai rămână și o rezervă pentru moștenitorii rezervatari. Această prevedere se aplică doar în cazul în care există moștenitori rezervatari deoarece sunt protejați prin lege de orice fel de situații care i-ar putea lăsa fără moștenire.
Conform succesiunii legale, în lipsa unui testament, moștenitorii pot fi:
Există patru clase de moștenitori legali, după cum urmează:
Există și persoane care sunt considerate nedemne pentru a primi moștenire în mod legal și care vor fi eliminate de la succesiune.
Vorbim despre persoanele care au comis o faptă gravă sau au fost condamnate penal pentru fapte săvârșite la adresa persoanei care lasă moștenirea sau a unuia dintre succesorii care fac parte dintr-o clasă de moștenitori superioară. La aceste fapte se încadrează crima, falsificarea ori distrugerea testamentului.
Moștenirea se împarte în funcție de clasa de moștenitori, de la clasa întâi spre clasa a patra. Mai exact, moștenitorii din clasa a patra nu vor primi moștenire decât dacă nu există moștenitori înainte lor sau dacă pe aceștia nu îi interesează să primească ceva.
Averea se împarte egal între rudele din aceeași clasă și același grad de rudenie. Însă, fiecare clasă de moștenitori trebuie să împartă moștenirea cu soțul supraviețuitor, după caz și în anumite condiții.
Cota pe care o poate primi soțul supraviețuitor este stabilită astfel: