25 mart. 2023 | 16:12

Ce este Ora Pământului. Motivul pentru care toate luminile se sting astăzi timp de 60 de minute

Social
Ce este Ora Pământului. Motivul pentru care toate luminile se sting astăzi timp de 60 de minute
La ce ora se opreste curentul pentru a sarbartori Ora Pamantului

Ce este Ora Pământului este întrebarea multora dintre români după ce au aflat că milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Motivul pentru care toate luminile se sting astăzi timp de 60 de minute.

De ce se sting luminile astăzi timp de 60 de minute. Când se sărbătorește Ora Pământului

Ce este Ora Pământului veți afla astăzi. Conform proaspetei sărbători,  zeci de milioane de oameni, instituţii, dar şi companii vor stinge luminile timp de o oră.

Așa se întâmplă de altfel în ultima sâmbătă din luna martie, cu ocazia celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour.

 La ce ora trebuie sa stingi lumina

La ce ora trebuie sa stingi lumina

Astăzi se lansează o nouă provocare

Conform ministerului Mediului, anul acesta, pentru cei care vor să știe ce este Ora Pământului, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Terra în fiecare lună.

„O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, a precizează ministerul Mediului, potrivit Agerpres.

Biodiversitatea se pierde rapid

Astfel, ministerul Mediului avertizează, în acest context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Ora Pământului a fost organizată prima oară pe data de 31 martie 2007 în Sydney, Australia, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: încălzirea globală.

Ce este Ora Pământului și de când este celebrată

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare planetară, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii. Astfel, ministerul Mediului se alătură instituţiilor din cele peste 8.000 de oraşe din 195 de ţări care participă astăzi, 25 martie 2023, de la ora 20:30 la cea de-a 17-a ediţie a Earth Hour.

De asemenea, luminile în Palatul Victoria vor fi stinse, sâmbătă seară, în intervalul orar 20:30 – 21:30, Guvernul României alăturându-se astfel, ca în fiecare an de altfel, campaniei globale Ora Pământului (Earth Hour). De regulă, marile orașe ale României urmează trendul.

România, adaptată prezentului

În plus, țara noastră rămâne ferm angajată în dezvoltarea proiectelor de investiţii în energie şi infrastructură energetică adaptate provocărilor majore ale prezentului.

Tranziţia către energia verde şi asigurarea independenţei strategice faţă de resursele energetice ruseşti, după cum anunță premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul Romaniei stinge luminile timp de 60 de minute azi

Guvernul Romaniei stinge luminile timp de 60 de minute azi

Ce este Ora Pământului. Ce măsuri ia România

„În acest context, măsurile pe care le-am luat şi le avem în vedere la nivelul Guvernului au ca reper planul european RePower EU pentru economisirea energiei, producerea de energie curată şi diversificarea resurselor de energie.

Vrem să valorificăm potenţialul României de a dezvolta capacităţi noi pentru energie verde, oferind totodată consumatorilor soluţii energetice ieftine şi prietenoase cu mediul şi am făcut deja paşi concreţi în acest sens.

Ce se întâmplă la Doiceşti

Perspectiva deschiderii unei fabrici de panouri solare în România, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de euro, de asemenea, implementăm la Doiceşti tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici, un proiect în premieră în Europa, pregătim trecerea Termocentralei de la Mintia către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen, în acord cu taxonomia europeană.

Sunt doar câteva exemple, care vor ajuta România să asigure necesarul intern de energie electrică, dar şi să exporte”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.