Odată cu intrarea în vigoare a noilor modalități de plată a facturilor la energie, în regim de plafonare, ANRE a luat decizia de a schimba mai multe aspecte, majoritatea referindu-se la modelul de factură la energie electrică pentru români. În acest sens, instituția de reglementare a elaborat un proiect de „armonizare a cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene în beneficiul clienţilor finali.”
Odată cu declanșarea crizei energetice, prețurile de consum au crescut într-un ritm alert, determinând guvernul să ia măsuri urgente de plafonare a prețurilor, în două tranșe. În noiembrie, Guvernul României a decis să plafoneze prețul energiei electrice și al gazelor naturale pentru consumatorii casnici și întreprinderile mici până pe 31 martie 2023, după o schemă similară, aceste măsuri fiid aplicate la 8 milioane de consumatori de energie electrică și la toți consumatorii de gaze naturale.
Prețul energiei electrice este plafonat pentru gospodăriile vulnerabile sau care se pot afla în situație de sărăcie energetică, în funcție de consumul mediu lunar realizat în 2021, a precizat Guvernul pe site-ul său. Conform noului cadru legal, gospodăriile cu un consum mediu lunar de 100 kWh sau mai puțin în 2021 vor plăti 0,68 lei pe kWh, în timp ce prețul pentru cele cu un consum între 100 kWh și 300 kWh va fi de 0,80 lei. În cazul în care consumatorul a contractat un preț mai mic cu furnizorul său, se va aplica prețul mai mic, a precizat Guvernul. În cazul gazelor naturale, prețul va fi de 0,31 lei pe kWh.
Vezi și: Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Vestea genială a zilei vine de la Nicolae Ciucă
Decizia de a limita prețurile a fost și pentru firmele mici și producătorii de energie termică, în ideea de a proteja economia și a menține locurile de muncă. În acest context prețurile la electricitate și gaze naturale pentru consumatorii non-casnici au fost, de asemenea, plafonate, cu excepția marilor consumatori care vor beneficia de o schemă specifică industriei, au precizat guvernanții.
Prețul maxim pentru energia electrică va fi de 1 leu, iar prețul gazelor naturale va fi plafonat la 0,37 lei pe kWh pentru firmele mici cu un consum anual în 2021 de până la 50.000 MWh, precum și pentru companiile care produc energie termică utilizată de alți clienți. De menționat că guvernul a declarat anterior că subvențiile pentru facturile la energie și gaze îl vor costa 2,9 miliarde de euro până la sfârșitul anului, din care 1,85 miliarde de euro pentru electricitate.
Dar aceste măsuri aveau nevoie de un contract-cadru nou și modalități clare de detaliere pe facturi a consumului, mai ales în cazul gospodăriilor. În acest context, ANRE, instituția de reglementare a energiei și gazelor, a decis crearea unui nou proiect de contract-cadru, care aduce modificări și stabilește modelul de factură la energie electrică pentru români. Pe site-ul instituției a fost publicat proiectul, acesta aflându-se în acest moment în dezbatere publică cu toți factorii implicați în acest proces, în care sunt prevăzute noile modificări, precum și modelul de factură la energie electrică, după cum urmează:
„Proiectul de Ordin prevede ca facturile emise pentru consumul de energie electrică înregistrat începând cu data de 1 aprilie 2023 pentru toţi clienţii casnici să respecte Modelul din Anexa 3, care conține informațiile prevăzute în Regulament, respectiv informații din factură și informații din anexa la factură, cele mai importante fiind:
La ora la care scriem acest material ANRE nu a anunțat concluziile dezbaterilor și nici dacă au intervenit alte modificări în ceea ce privete modelul de factură la energie electrică.