Ce este metformina, medicamentul-antidiabetic care ar ajuta omul să trăiască chiar și 120 de ani

Ce este metformina, medicamentul-antidiabetic care ar ajuta omul să trăiască chiar și 120 de ani
Ce este metformina, medicamentul-antidiabetic care ar ajuta omul să trăiască chiar și 120 de ani

Potrivit unui studiu publicat de telegraph.co.uk, anumiți cercetători au descoperit faptul că metformina, un medicament antidiabetic comun, ar putea prelungi speranța de viață până la 120 de ani. Dar ce este mai exact acest medicament? Ei bine, metformina este un medicament ce este prescris pacienților cu diabet de tip 2. Ajută, în special, la scăderea glicemiei. Acest medicament este prescris pacienților ce sunt supraponderali. Ei nu pot ține indicele glicemic sub control doar prin dietă și activitate fizică, așa că apelează la metformină.  Medicamentele ce conțin metformină pot fi folosite împreună cu insulină sau alte antidiabetice orale.

Metformina prelungește viața?

Cercetătorii responsabili cu studiile ce privesc metformina cred că acest medicament ar putea încetini procesul de îmbătrânire. De asemenea, ajută și la diminuarea maladiilor precum Alzheimer și Parkiston. Administrarea medicamentului poate întârzia agravarea și avansarea acestor boli. Au existat studii anterioare ce au demonstrat că metformina, un medicament ce este folosit pentru tratarea diabetului zaharat de tip 2, poate prelungi viața. Cu toate acestea, nu s-au luat în serios aceste rezultate deoarece au fost realizate pe animale, neștiind dacă efectul este asemănător și organismului uman.

Food and Drug Administration, Agenția alimentului și medicamentului din SUA, și-a dat acordul pentru ca metformina să fie testată și pe oameni. Dacă studiile vor avea succes, medicamentul ar putea oferi persoanelor ce au peste 70 ani, șansa să fie la fel de sănătoase din punct de vedere biologic ca cele de 50 de ani. Gordon Lithgow este unul dintre autorii acestui studiu a declarat următoarele:

„Dacă țintești procesul de îmbătrânire și îl încetinești, atunci încetinești toate bolile asociate îmbătrânirii. Este revoluționar. Avem toate motivele să credem că este posibil. Viitorul înseamnă să luăm elementele de biologie pe care le-am dezvoltat până acum și să le aplicăm pe oameni”.

Cercetătorii susțin că metformina, care este și un medicament extrem de ieftin, este cel mai bun candidat în acest tip de teste clinice. Dar cum acționează ea mai exact? Metformina crește numărul de molecule de oxigen eliberate într-o celulă, iar acest lucru oferă longevitate și robustețe.

Ce spun studiile despre metformină

Medicamentul a fost administrat iar studiile au fost făcute, pentru început, pe viermi C. elegans. Aceștia au îmbătrânit și și-au păstrat o stare de sănătate mult mai bună, pentru un timp mai îndelungat. De asemenea, metformina a fost administrată și rozătoarelor. Șoarecii au beneficiat de o prelungire a vieții cu aproximativ 40%. Cercetătorii din Marea Britanie, de la Universitatea Cardiff, au descoperit că persoanele ce lua acest medicament ca și tratament pentru diabet, au trăit cu aproximativ 8 ani mai mult. Autorii acestui studiu nu caută un „vaccin anti – îmbătrânire” secretul pentru tinerețe, ci o modalitate a de ne prelungi viața într-un mod sigur și sănătos.

Poate preveni metformina cancerul?

Un studiu separat a scos la iveală faptul că metformina ar putea reduce riscul de apariție a cancerului. Vizați au fost  pacienții ce sunt diagnosticați cu diabet de tip 2.

„Diabetul de tip II este asociat cu un risc mai mare de apariție a mai multor tipuri de cancer. Cercetările noastre sugerează faptul că utilizarea frecventă a metforminei, un medicament cu costuri reduse, reduce riscul de apariție a cancerului, comparativ cu pacienții care nu urmează acest tratament“, a declarat Diego Espinoza Peralta.

Cercetătorii ce au realizat studiul au luat în considerare mai multe date privind starea de sănătate a peste 30.000 de pacienți.