Monica Pop dă un avertisment alarmant românilor. Medicamentele care trebuie evitate, cu orice preț

Monica Pop dă un avertisment alarmant românilor. Medicamentele care trebuie evitate, cu orice preț
Anticoncepționalele, medicamentele care influențează dramatic vederea

La începutul anilor ’60, doi medici aveau să revoluționeze piața de medicamente. Inventau niște pastile care conțin noretidronel ca progestin și mestranol ca estrogen, anticoncepționalele. Problema este că, după multe studii de cercetare, aceste medicamente pot avea efecte secundare extreme. Printre cei care trag un astfel de semnal de alarmă se numără și medicul oftalmolog, Monica Pop.

Anticoncepționalele, medicamentele care influențează dramatic vederea

Pilulele contraceptive hormonale, sau anticoncepționalele, au fost introduse pentru prima dată în Statele Unite la începutul anilor 1960,  și de atunci a devenit o metodă populară și eficientă de evitare a sarcinii neintenționate. Nuami că, studiile efectuate în timp, pe diferitele produse din această categorie, au adus la lumină anumite rezultate îngrijorătoare.

Studii, mai recente, făcute și pe anticoncepționalele mai noi, au scos la iveală și alte efecte, mult mai dure la femeile care folosesc medicamentul în mod excesiv. Medicul oftalmolog, Monica Pop, a declarat recent la România TV care sunt aceste efecte, după folosirea îndelungată de anticoncepționale:

”Singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte.

Acestea din urmă conțin atropină și beladonă, contraindicate în glaucom. Acum câțiva ani, într-o singură noapte, mi-au venit șapte pacienți cu pupilele dilatate și vedere proastă. Nu luaseră niciun medicament, nu sufereau de nicio boală. Toți mâncaseră un anumit tip de halva cu beladonă”, a declarat prof. dr. Monica Pop.

Efecte secundare fizice ale utilizării contraceptivelor hormonale

S-a constatat că impactul pe termen lung al utilizării de anticoncepționale asupra psihologiei umane este unul negativ. Femeile care utilizează anticoncepționalele raportează rate mai mari de depresie. Sunt cazuri de funcționare sexuală redusă și un interes mai mare pentru relațiile sexuale pe termen scurt.

Anticoncepționalele, în doze mari, sunt asociate cu tumori uterine, tumori ale glandei mamare și hiperplazie intraductală a glandei mamare, spun studiile efectuate. În același timp, s-a constatat că folosirea în exces de anticoncepționale are ca efect perturbări ale somnului.

În plus, există unele, deși limitate, dovezi că anticoncepționalele pot fi asociate cu un risc crescut de migrene, hipertensiune arterială, cancerul de col uterin, cancerul de sân. În ciuda acestor riscuri ușor crescute pentru sănătate, este în general un acord care spune că anticoncepționalele sunt un mijloc sigur de prevenire eficientă a sarcinii.