În ultimii ani una din cele mai căutate băuturi este așa-numitul lapte de aur. A devenit un fenomen răspândit în Occident. Laptele de aur este o băutură indiană care a câștigat popularitate în culturile occidentale. Această băutură de un galben strălucitor se prepară în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă sau a celui vegetal cu turmeric și alte condimente.
Laptele de aur este promovat pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Este adesea folosit ca remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și pentru a evita bolile. Ingredientul cheie în laptele auriu este turmericul, un condiment galben popular în bucătăria asiatică, care dă curry-ului culoarea galbenă. Curcumina, componenta activă din turmeric, este folosită de secole în medicina ayurvedică datorită proprietăților sale antioxidante puternice.
Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva deteriorării celulelor, protejând organismul de stresul oxidativ. Ei sunt esențiali pentru funcționarea celulelor dumneavoastră, iar studiile arată în mod regulat că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecții și boli. Cele mai multe rețete de lapte de aur includ, de asemenea, scorțișoară și ghimbir, ambele având, de asemenea, proprietăți antioxidante impresionante.
Ingredientele din laptele de aur au puternice proprietăți antiinflamatorii. Se crede că inflamația cronică joacă un rol major în bolile cronice, inclusiv cancerul, sindromul metabolic, Alzheimer și bolile de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni.
Este posibil să existe acum variante ale haldi doodh-ului indian în întreaga lume, care folosesc lapte de nucă, de cocos sau de migdale, cu un strop de ghimbir, miere, scorțișoară și alte condimente. Incredientul secret folosit la prepararea acestei băuturi, laptele de aur, sunt turmericul și piperul. Cele două merg mână în mână pentru a face din ea o combinație puternică.
La fel cum masala chai și biscuitul merg mână în mână, la fel și piperul negru și turmericul. Este benefic să consumați piper negru cu turmeric, deoarece ajută organismul să absoarbă turmericul. Atunci când sunt combinate împreună, piperul negru și turmericul pot ameliora leziunile mucoasei gastrice cauzate de ulcerul peptic, ambele au beneficii antioxidante care ajută la îmbunătățirea pierderii memoriei și protejează oamenii de deteriorarea cognitivă cauzată de boli neurodegenerative precum Alzheimer.
Laptele de aur este o băutură tradițională ayurvedică preparată cu rădăcină de turmeric, sau măcinat, lapte din lapte de vacă. Poate fi preparat și cu lapte vegetal și fără lapte, cum ar fi cel de migdale și de nucă de cocos. La aceste increidente se adaugă piper negru și ulei.
Cu toate acestea, în majoritatea rețetelor, este amestecat și cu alte ingrediente bune pentru sănătate, cum ar fi rădăcina de ghimbir măcinat. Deși este total opțional, poate fi îndulcit cu zaharuri nerafinate precum mierea și siropul de arțar.
1.Utilizarea turmericului proaspăt – Lapte auriu cu turmeric proaspăt
Prima metodă se face prin utilizarea rădăcinii proaspete de turmeric. Pentru a face lapte auriu cu rădăcină proaspătă de turmeric, amesteci laptele de migdale de casă neîndulcit cu rădăcină proaspătă de turmeric, rădăcină proaspătă de ghimbir, un baton de scorțișoară, un vârf de cuțit de piper negru și puțin ulei de nucă de cocos într-o cratiță și îl fierbeți, în timp ce amestecați constant la foc mediu, doar până când începe să fiarbă.
Agentul de îndulcire de aici este total opțional și poate fi înlocuit cu alți îndulcitori, cum ar fi mierea sau stevia.
Această a doua metodă este de a folosi pudra de turmeric, care este disponibilă pe scară largă.
Similar metodei anterioare, puteți amesteca totul într-o cratiță mică și gătiți până când începe să fiarbă.
O altă metodă pe care o puteți folosi pentru a face lapte de aur cu turmeric este prepararea acestuia cu pastă de turmeric. Dacă ești interesat să faci din lapte auriu cu turmeric un obicei zilnic, atunci această metodă este pentru tine.
Pentru a face lapte auriu din pastă de turmeric, pur și simplu puneți o linguriță de pastă de turmeric într-o cană, turnați puțin lapte fierbinte peste ea și îndulciți cu îndulcitorul preferat. Dă-i un amestec și ceaiul tău auriu este gata de savurat.
Așa cum spuneam, compusul cheie din turmeric se numește curcumină. Acesta este ceea ce face ca turmericul să fie atât de sănătos și bun pentru noi. Cu toate acestea, din păcate pentru noi, corpul nostru nu este capabil să absoarbă curcumina atunci când o consumăm doar ca atare.
Aici intervine piperul negru în ajutorul nostru. Se știe că una dintre componentele active din piperul negru, piperina, ne ajută să absorbim curcumina atunci când interacționează între ele. Cu alte cuvinte, un vârf de cuțit de piper negru proaspăt măcinat ajută organismul nostru să absoarbă o parte din beneficiile acestui condiment auriu magic.
Așa că succes la prepararea licorii și nu uitați de piper!