23 sept. 2021 | 13:44

Resursa vitală care este la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Nici România nu scapă, ce ne așteaptă

News
Resursa vitală care este la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Nici România nu scapă, ce ne așteaptă
Limita de aprovizionare suplimentară rusă lasă Europa înfometată

În aceste zile întreaga Europă se confruntă cu o criză acută a gazelor naturale. Experții de pe piață avertizează asupra creșterii prețurilor la gaze naturale, lăsând gospodăriile și întreprinderile să se confrunte cu probleme de netrecut. Creșterea prețurilor a avut loc în lunile de vară, ca urmare a epuizării stocurilor în timpul lungului și dificilului blocaj de iarnă la cel mai scăzut nivel de peste zece ani. Acest lucru a avut deja un impact asupra costurilor energiei electrice în întreaga Europă. În același timp, Rusia și Gazprom închid robinetele. Deja acordă prioritate satisfacerii nevoilor interne ale Rusiei și nevoilor crescute ale Asiei. Prin aceste practici Rusia condamnă Europa la „asfixia” energetică, spun specialiștii.

Europa fără gaze naturale în această iarnă

În ultimele două luni prețurile la gaze naturale au doborât un record după altul, în special în Europa. Ultima cotație depășește 15 dolari pe milion de BTU pe fondul penuriei severe și al importurilor reduse din Rusia.

ezultatul este inflația în creștere, lăsând multe industrii cu consum intensiv de energie fără altă opțiune decât reducerea producției lor, așa cum a observat Bloomberg. Prețurile energiei europene au crescut la maxime multianuale pe o varietate de factori în ultimele săptămâni, spun analiuștii din piață. Prețurile au varat de la valori extrem de puternice la mărfuri și carbon până la producția eoliană scăzută.

Mai mult, nu se așteaptă ca recordul prețurilor la energie să se încheie în curând. Analiștii energetici avertizeazăd că nervozitatea pieței va persista probabil pe tot parcursul iernii. Prețul la gaze naturale europene a crescut cu peste 10%, anunță analiștii.

Rusia, în tot acest timp, și-a păstrat controlul pe piață. În același timp cel mai mare furnizor de gaze naturale a optat pentru limitarea fluxurilor suplimentare către continent.

Gazprom PJSC a optat pentru a nu transporta mai multe gaze naturale către Europa prin Ucraina în octombrie, potrivit rezultatelor unei licitații de luni. De asemenea, au existat semne că fluxurile rusești prin conducta cheie Yamal-Europa vor rămâne limitate.

Gazprom a rezervat doar o fracțiune din capacitatea oferită pentru a transporta gaze luna viitoare în Germania prin stația Mallnow.

Limita de aprovizionare suplimentară rusă lasă Europa înfometată

Limita de aprovizionare suplimentară rusă lasă Europa înfometată pentru combustibilul de care are nevoie pentru a crește stocurile înainte de iarnă. Cu doar câteva săptămâni înainte, siturile de depozitare sunt umplute cu mai puțin de 72%.

Procentul reprezintă cel mai scăzut nivel din această perioadă a anului în mai bine de un deceniu. Criza de aprovizionare a crescut, de asemenea, costul producției de energie electrică, dar și creșterea prețurilor în Germania. Prețurile energiei electrice britanice au crescut cu aproape 19%. La lcitațiile de ieri prețul a ajuns la 475 de lire sterline, a informat Reuters.

„Prețurile europene ale gazului și energiei electrice continuă să se tranzacționeze mai mult, iar aprovizionarea cu gaz nu prezintă semne de creștere.

Mai ales după ce Rusia nu a reușit să rezerve capacități suplimentare pentru luna octombrie prin conductele sale către Europa.”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank A / S.

Prețurile de referință pentru gazele naturale în Europa au crescut cu peste 16%

Prețurile de referință la gaze naturale europene tranzacționate în Olanda au crescut cu până la 16%. Valoarea a ajuns la cifra de 75,33 euro pe megawatt-oră, în timp ce prețurile pentru luna viitoare în Marea Britanie au crescut cu 16%.

Gazprom nu a rezervat niciuna dintre capacitățile de 9,8 milioane de metri cubi pe zi oferită la punctul de rețea Sudzha sau 5,2 milioane de metri cubi pe zi la Sokhranovka. Ambele capacități se află la granița dintre Rusia și Ucraina. Comercianții au rezervat doar aproximativ 35% din capacitatea de gaze naturale oferită pentru luna octombrie la Mallnow, unde se termină conducta rusească Yamal-Europe.

„Criza din piața de gaze naturale transmite fluctuații pe piața energiei electrice”

„Lipsa rezervărilor va forța probabil o scădere importantă de la an la an a aprovizionării rusești în această iarnă. Criza din piața de gaze naturale transmite fluctuații pe piața energiei electrice, crescând cu până la 4,7%, până la 104,80 euro pe megawatt-oră.”, a declarat James Waddell, șeful gazelor europene la Energy Aspects din Londra, înainte de licitație.

„Trecerea la niveluri ridicate de prețuri este o modalitate a pieței de a elimina o parte din cerere. Nu mă îndoiesc că gazul va fi livrat pentru cei care au cel mai mult nevoie de el, cum ar fi consumatorii rezidențiali.

Dar alte surse de cerere de gaze ar putea fi nevoite să se îndepărteze în cazul în care piața devine foarte strânsă în timpul iernii.”, a declarat Tom Marzec-Manser, analist pentru gaze și GNL europene la ICIS. conform Bloomberg.

Prețurile ridicate ale energiei amenință redresarea economică a Europei

Prețurile ridicate ale energiei amenință, de asemenea, redresarea economică a Europei. Fabricile și-au redus producția și furnizorii de energie din Marea Britanie vor ieși din afaceri. De asemenea, se adaugă îngrijorărilor legate de inflație. Efectul, prețurile de consum din zona euro au crescut cu 3% în august, cea mai mare din ultimul deceniu.

Fluxurile prin Mallnow au scăzut luni într-un alt semn că Rusia își menține creșterea producției acasă și se concentrează pe umplerea propriilor sale locuri de stocare. Petrolierele lichefiate de gaze naturale se îndreaptă în cea mai mare parte către Asia. La fel cum întreruperile din aprovizionarea SUA ridică incertitudini.

Parteneri
Ce trebuie să porți în buzunar de Sfinții Mihail și Gavriil pentru a avea succes pe toate planurile
Redactia.ro
Gata cu verde și roșu. Iată care sunt sunt culorile la modă, anul acesta, pentru a face casa să arate elegantă de Crăciun
Click.ro
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Digi24
Casa lui Ion Țiriac, MARE cât 10 terenuri de tenis! Imaginile IMPRESIONANTE din interior te vor lăsa mască
Vocea.biz
'În fața camerelor, zâmbet. În spate...' Bursucu, dezvăluiri despre latura nevăzută a Andreei Marin. Au lucrat 3 ani împreună! Ce se întâmpla când camerele de filmat se opreau
Unica.ro
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
EVZ.ro
Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2024. Ce se face pe 14 noiembrie
Spynews
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Capital.ro
Andra rupe tăcerea despre plecarea de la „Vocea României”, după doar un sezon: „Nu mi-a mai trebuit”. De ce a făcut-o Tudor Chirilă să plângă
Avantaje
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Mediaflux
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro