12 oct. 2023 | 14:33

Ce este coeficientul de corecție la pensie? Cum se calculează

Stiri social
Ce este coeficientul de corecție la pensie? Cum se calculează
Șeful Casei de Pensii spune că indicele va fi eliminat

Președintele Casei Naționale de Pensii a vorbit despre ce este coeficientul de corecțe la pensie și despre faptul că acesta ar trebui eliminat din noua formulă de calcul a pensiilor. Daniel Baciu a explicat că, deși acest coeficient de corecție a funcționat până la un moment dat, lucrurile s-au schimbat și acesta a dus la favorizarea anumitor categorii de pensionari, în timp ce a afectat negative alte categorii.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a vorbit despre noua lege a pensiilor care ar trebui să elimine inegalitățile din sistem. Inechitățile se referă la faptul că oameni cu aceeași vechime în muncă și care au lucrat în același sector, primesc sume diferite la pensie. 

Te-ar putea interesa și: Cât este pensia de handicap gradul 2. În ce condiții se acordă și care sunt actele necesare

Noua formulă de calcul ar trebui să elimine indicele de corecție, care a creat inechități în sistemul de pensii. Indicele de corecție a funcționat până când contribuțiile pentru pensii au fost transferate de la angajator la angajat.

El a propus eliminarea indicelui de corecție din noua formulă de calcul a pensiilor.

„Actuala legislaţie a pensiilor, Legea 263/2010 care este în vigoare de la 1 ianuarie 2011, cât şi legile anterioare, Legea 19/2000 care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2001, au acumulat anumite inechităţi de-a lungul timpului. Aceasta și pentru că Legea 263 a fost modificată de foarte multe ori, iar modificările au produs efecte în viitor, neavând retroactivitate.

Astfel beneficiile care s-au introdus de-a lungul timpului au fost în favoarea unor categorii de pensionari şi în defavoarea celorlalte categorii de pensionari care au ieșit la pensie înainte de adoptarea reglementărilor”, a susținut șeful Casei de Pensii.

Indicele de corecție, eliminat din noua lege a pensiilor

Astfel, viitoare lege va reglementa pensiile prin eliminarea inechităților. Recalcularea pensiilor se va face după noi principii de calcul, iar una dintre soluții este eliminarea indicelui de corecție. 

„Noua legislaţie ar trebui să elimine în pricipal aceste inechităţi şi pot să vă spun nişte principii care sperăm a fi luate în calcul în noua lege a pensiilor: în primul rând mă refer la introducerea unei noi formule de calcul atât pentru pensiile noi care intră în plată, cât şi pentru pensiile aflate în plată.

Te-ar putea interesa și: Anunţ pentru românii care au cotizat 35 de ani la pensie. Ce trebuie să afle cât mai curând, veştile nu sunt prea bune

În primul rând această formulă de plată trebuie să elimine indicele de corecţie care a avut o menire când a fost înfiinţat, a fost foarte clar definit şi a funcţionat până în momentul când contribuţiile s-au mutat de la angajator la angajat”, a mai relevat Daniel Baciu.

Ce este coeficientul de corecție la pensie?

Indicele de corecție este obținut anual prin calcularea raportului dintre 43,3% din câștigul salarial mediu brut realizat și valoarea unui punct de pensie valabilă la momentul solicitării pensiei, actualizată cu rata medie anuală a inflației în anul 2011. Acest indice de corecție este aplicat la punctajul mediu anual. Punctajul mediu anual rezultat în urma utilizării indicelui de corecție reflectă cât de mult a contribuit asiguratul la determinarea sumei pensiei sale.

Începând cu anul 2013, câștigul salarial mediu brut realizat este definitiv și stabilit în anul precedent față de anul în care se deschide dreptul la pensie pentru anul calendaristic anterioară, iar această informație este furnizată de către Institutul Național de Statistică.

Vezi și: Pensia pe care un român cu salariu de 4000 de lei o va avea. Rușinos

Dacă rezultatul calculului pentru indicele de corecție este mai mic decât cel stabilit pentru anul precedent, se va păstra indicele de corecție mai mare.

Pentru calcularea valorii pensiei, se aplică un indice de corecție de 1,41. Valoarea punctului de pensie este de 1.785 lei – începând cu 1 ianuarie 2023.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
VIDEO Imagini filmate în avionul Azerbaijan Airlines, chiar înainte de prăbușire. 29 de oameni au supraviețuit
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
E obligatoriu de la 1 ianuarie în toată România. Legea impusă Uniunea Europeană
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Am pierdut cel mai mare actor din toate timpurile. A fost unic. Niciodată nu va fi uitat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
TRADIȚII în a DOUA ZI de CRĂCIUN! E INTERZIS ASTĂZI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro