Ce este bine să dai de pomană de Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Pe data de 14 septembrie se prăznuiește Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi de sărbătoare, credincioșii merg la biserică, se roagă pentru sănătate și dau de pomană după ce preotul sfințește bucatele.
Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci 2022 se ține post. Prin urmare, credincioșii trebuie să dea de pomană alimente de post, spre pomenirea Patimilor și Răstignirii Mântuitorului. De asemenea, pachetul trebuie să conțină și un pahar de colivă, pentru pomenirea celor adormiți.
Câteva alimente de post pe care gospodinele le pot pune în pomană pentru Înălțarea Sfintei Cruci sunt legume, fructe, salată de vinete, o băutură răcoritoare, eugenii sau napolitane.
Totodată, în funcție de disponibilitatea fiecăruia, se poate pune și mâncare gătită, precum sarmale de post, ardei umpluți cu orez sau alte bunătăți. Este foarte important ca alimentele care sunt date de pomană să fie sfințite de preot și să se împartă din suflet, să nu se simtă ca și o obligație.
Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin Cel Mare, a dat poruncă ca Sfânta Cruce să fie găsită. Prin urmare, datorită ei, s-au găsit cele trei cruci pe Golota.
Se spune în popor că, pentru a afla care a fost crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, episcopul Macarie a decis ca cele trei cruci să fie atinse pe rând de o femeie moartă. La momentul când crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a atins-o pe femeie, aceasta a înviat.
După ce a fost martor la minune, Macarie a poruncit Înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru a fi văzută de tot poporul. După ce a cucerit Ierusalimul, împăratul persan Hosroe a a dus Sfânta Cruce în Persia, unde a rămas vreme de paisprezece ani. Ulterior, împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe și a adus Sfânta Cruce la Ierusalim, potrivit crestinortodox.ro.
Ziua Crucii marchează începerea culesului viilor. În această zi, în unele zone din țară se bat nucile. Tradiția spune că nucii care sunt bătuți de Înălțarea Sfintei Cruci vor dar rod bun și în anii următori.
Înălțarea Sfintei Cruci 2022 este și despre culesul ultimelor ierburi de leac. Aceste ierburi de leac sunt duse apoi la biserică, unde sunt atinse de crucile sfințite. După ce sunt sfințite și ele, se pun pe la icoane și apoi sunt folosite la vindecarea bolilor.
Tot credința populară spune că în această zi, șerpii se ascund sub pământ și acolo vor rămâne până la primăvară. Este și motivul pentru care sărbătoarea mai poartă și numele de Ziua Șarpelui. Sunt și zone din România, unde oamenii cred că pe 14 septembrie se strâng toți șerpii laolaltă, iar prin încolăcirea lor produc o mărgică ce poate vindeca boli.
Să se scoale Dumnezeu, și să se risipească vrăjmașii Lui, și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe Dânsul. Să piară cum piere fumul, cum se topește ceara de fața focului, așa să piară demonii de la fața celor ce-L iubesc pe Dumnezeu și se însemnează cu semnul Crucii, zicând:
Bucură-te, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, care gonești demonii cu puterea Celui ce S-a răstignit pe tine, a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a pogorât la iad, și a călcat puterea diavolului, și te-a dăruit nouă pe tine, cinstită Crucea Sa, spre izgonirea a tot vrăjmașul.
O, preacinstită și de viață făcătoare Crucea Domnului, ajută-mi mie cu Sfânta Fecioara Născătoare de Dumnezeu și cu toți Sfinții, in veci. Amin.
Citește și: Calendar ortodox septembrie 2022. Zilele în care nu este bine să speli. Sunt sărbători cu cruce roșie