Ce efecte secundare are vaccinul anti-covid. Un voluntar a explicat ce s-a întâmplat

Ce efecte secundare are vaccinul anti-covid. Un voluntar a explicat ce s-a întâmplat
Un voluntar a explicat ce efecte secundare are vaccinul anti-Covid

În cadrul unui interviu, un participant voluntar la testele clinice pentru vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Moderna, a descris efectele secundare ale acestuia.

Ce efecte secundare are vaccinul anti-Covid

Într-un interviu pentru CNN, Yasir Batalvi, un tânăr care a participat la testele clinice pentru vaccinul anti-Covid dezvoltat de gigantul farmaceutic Moderna, a vorbit despre efectele secundare pe care le-a avut după ce a fost vaccinat.

”La 30 de minute după ce am făcut vaccinul am simțit o durere și o amorțeală în braț. Ca și cum cineva m-ar fi lovit. Seara aceea a fost dificilă. Am făcut o febră ușoară, frisoane, m-am simțit obosit”, a povestit Yasir Batalvi.

Înainte de a se vaccina, tânărul a trebuit să semneze un document de 22 de pagini, în care erau prezentate posibilele efecte secundare. El pune că inițial a avut ezitări, pentru că urma să fie voluntar pentru testarea unui vaccin experimental, însă a mers totuși înainte și a făcut vaccinul.

A meritat riscul de a se oferi voluntar

După ce Moderna a anunțat eficacitatea vaccinului de 94%, Yasir Batalvi spune că a meritat riscul de a se oferi voluntar la testele clinice.

”Efectele secundare nu durează mult. Dar e mai grav dacă oamenii nu se vaccinează, efectele sunt de lungă durată. Poate fi diferența între viață și moarte”, spune el.

Săptămâna trecută, compania farmaceutică Moderna a anunțat că rezultatele complete ale ultimului studiu clinic au confirmat o eficiență de 94,1% a vaccinului său anti-COVID-19. De asemenea, va depune cererea de autorizare în regim de urgenţă atât la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite și la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Nicio formă gravă a bolii nu a apărut în grupul de participanți care au fost vaccinați. La studiul clinic de fază 3 au participat 30.000 de voluntari, potrivit Digi24.

Cât va costa o doză de vaccin anti-COVID-19

Moderna va percepe guvernelor un preț cuprins între 25 și 37 de dolari pentru o doză de vaccin anti-COVID-19, în funcție de cantitatea comandată, a declarat în urmă cu aproximativ două săptămâni directorul general al companiei, Stephane Bancel, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preț este cuprins între 10 și 50 de dolari”, a precizat CEO-ul de la Moderna.

Compania farmaceutică Moderna susținea că vaccinul său are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a), devenind al doilea producător de vaccinuri care anunță rezultate bune, după Pfizer și partenerul său BioNTech.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI