Cât va costa vaccinul anti-covid Moderna. Suma pentru o singură doză

Cât va costa vaccinul anti-covid Moderna. Suma pentru o singură doză
Vaccin anti-covid-19 administrat unui voluntar

S-a intrat în linie dreaptă pentru distribuirea primelor vaccinuri împotriva noului coronavirus şi în România. S-a stabilit deja cine va avea prioritate, iar mai nou se ştie şi care vor fi preţurile pe care vor trebui plătite. Compania americană Moderna, care pare cea mai avansată cu distribuirea vaccinului în Europa, a stabilit că se va cere între 25 şi 37 de dolari pentru o doză, asta şi în funcţie de cerere. Conducerea companiei consideră preţul unul excelent pentru cei interesaţi, în condiţiile în care suma este foarte apropiată de cea percepută şi pentru vaccinul gripal obişnuit.

Din a doua parte a lunii decembrie ar putea începe comercializarea vaccinului anti-Covid în Europa

Compania farmaceutică americană Moderna va percepe guvernelor un preţ cuprins între 25 şi 37 de dolari pentru o doză din vaccinul anti-COVID-19, în funcţie de cantitatea comandată. În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preţ este cuprins între 10 şi 50 de dolari”, a declarat directorul general al companiei, Stephane Bancel, pentru săptămânalul german Welt am Sonntag, transmite Reuters, conform Agerpres.

Din informaţiile oferite de presa germană, oficialii Uniunii Europene au început deja negocierile. Se va negocia un contract comun pentru toate ţările din Uniune, astfel încât să se obţină preţul de 25 de dolari, minimul propus de cei de la Moderna.

„Nu am semnat nimic încă, dar suntem aproape de un acord cu Comisia Europeană. Vrem să furnizăm vaccinuri Europei şi suntem implicaţi în discuţii constructive”, a mai spus Stephane Bancel, care a mai precizat că este doar o „chestiune de zile” până când contractul va fi gata.

Moderna susţine că vaccinul pe care l-a dezvoltat are o eficienţă de 94,5%, potrivit rezultatelor ultimei etape a studiilor clinice (faza a 3-a), devenind al doilea producător de vaccinuri care anunţă rezultate peste aşteptări, după Pfizer şi partenerul său BioNTech.

„Dacă toate procedurile se vor derula fără probleme, Agenţia Europeană a Medicamentului (n.r. – EMA) ar putea să dea vaccinurilor de la Pfizer/BioNTech şi de la Moderna autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă începând din a doua jumătate a lui decembrie”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene.