Temperaturile neobișnuit de ridicate pentru această perioadă vor pune în pericol culturile agricole, avertizează directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Vremea se va menține în continuare caldă, deși valorile termice vor înregistra o ușoară scădere. Nopțile vor fi geroase la nivelul întregii țări.
„Pentru agricultură, temperaturile mai ridicate de ceva vreme pot determina uşoare revigorări în ceea ce priveşte pornirea mult mai devreme în vegetaţia culturilor însămânţate în toamnă sau înmugurirea la speciile cele mai timpurii, cais, piersic, care în general sunt sensibile la ferestrele calde din anotimpul de iarnă. Nu în ultimul rând, cantităţile de precipitaţii mult reduse. La acest moment, vorbim pentru cele două decade de o cantitate medie de numai 2,8 l/mp, faţă de o normă climatologică de 33,6 l/mp.
La un interval mare de ani, iată că vorbim de încă un record. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. (…) Vom vedea cât de mult va ploua. Fenomenul de secetă e prezent pentru că şi toamna a fost foarte secetoasă”, a declarat Elena Mateescu, directorul executiv al ANM.
Vremea se va încălzi din nou, începând de marți. Cerul va fi mai mult noros în regiunile vestice, nordice şi centrale, unde mai ales seara şi noaptea temporar se vor semnala precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare la munte, mixte în Maramureş şi în Transilvania şi predominant sub formă de ploaie în rest.
În Capitală, cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 10…11 grade, iar cea minimă de 1…2 grade.