15 feb. 2022 | 10:40

Ce diferențe sunt între salariile de la Stat față de cele de la privat. Câți angajați sunt în România

Diverse
Ce diferențe sunt între salariile de la Stat față de cele de la privat. Câți angajați sunt în România
Ce diferente sunt intre salariile de la Stat fata de cele de la privat. Cati angajati sunt in Romania

Dacă în urmă cu câțiva ani, salariile de la stat erau mai mici față de cele din privat, acum raportul s-a schimbat. Bugetarii sunt plătiți mai bine față de angajații din mediul privat, iar acest lucru face ca tot mai mulți români să își doreacă să ocupe un post în instituțiile publice. Anul trecut, numărul salariaților din aparatul public a crescut cu 13.000. Specialiștii consideră însă că acest trend crescător ar putea avea un impact negativ asupra bugetului de stat.

Care sunt diferențele salariale între stat și privat

Diferența salarială între aparatul bugetar și mediul privat este de aproximativ 1.000 de lei, în favoarea angajaților de la stat, potrivit stirileprotv.ro. În prezent, în administrația publică lucrează peste 1,2 milioane de români, iar mai bine de jumătate dintre ei, respectiv 63%, lucrează în administrația centrală. Spre exemplu, doar Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Educației au peste 400.000 de angajați împreună.

În momentul de față, în aparatul public lucrează peste 1.260.000 de români, iar trendul este crescător. Numai în luna ianuarie au fost angajați peste 3.000 de oameni. Principalele avantaje ar fi salariul mai bun față de mediul privat și programul fix.

Locurile de muncă de la stat sunt scose la concurs și postate pe platforma posturi.gov.ro. În momentul de față există peste 700 de anunțuri, cele mai multe dintre ele fiind pentru funcții de execuție pe perioadă nedeterminată. Fiecare loc de muncă are o descriere detaliată și informații despre concursul care trebuie susținut. Interesul românilor pentru posturile de la stat se vede și din numărul de accesări al platformei. În luna ianuarie a fost vizitată de aproximativ un milion de ori.

Expert în politici publice: „La un moment dat trebuie să mai strângi surubul”

Specialiștii consideră însă că trendul crescător al românilor care se angajează la stat reprezintă un motiv de îngrijorare pentru că banii din de salarii sunt împruimutați și ar fi greu de returnat. În acest context, propunerea ar fi ca sectorul bugetar să mai strângă cureaua.

Trendul e îngrijorător, tendința. Pentru că nu cred că e mai mult de muncă în administrația publică, decât acum un an, sau doi, sau trei. Oamenii ăştia sunt plătiţi cu bani împrumutaţi şi noi ne împrumutăm în ritm accelerat. Dacă crești numărul de oameni, e foarte greu să dai îndărăt. La un moment dat trebuie să o mai iei în direcția cealaltă, adică să mai strângi șurubul.”, a decalrat Sorin Ioniță, expert în politici publice, conform sursei citate.

Care sunt salariile medii la stat și privat

Cele mai multe locuri de muncă scose la concurs în 2021 au fost în administrația publică locală și în domeniul medical. În administrația publică, salariul mediu net este de 5.050 de lei, în timp ce salariul mediu net în mediul privat este de 3.879 de lei.

Specialiștii spun că în cazul în care un salariat de la stat dorește să treacă în mediul privat ar fi privit cu scepticism de angajator din varii motive.

Sunt foarte mulți candidați pe care dacă îi întrebi la ce job au venit să aplice, răspunsul este „Nu știu, aici, undeva în administrație”. Nu sunt atât de mult interesați de locul de muncă ocupat, cât sunt să prindă un loc la stat. Atunci când ocupi o poziție la stat, este foarte greu să mai ocupi o poziție la privat. Angajatorii din mediul privat ezită să ia în calcul să angajeze oameni care au lucrat anterior la stat.

Anul trecut, aproximativ jumătate de milion de români au renunțat la slujbele lor. Dintre ei, doar 4% proveneau din aparatul bugetar.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Blestemul filmului iubit de toți românii. Patru actori au murit în condiții stranii, după lansare
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro