Românii adoră preparatele din carne tocată, iar în topul preferințelor lor se găsesc chiftelele și pârjoalele. Gospodinele preferă să le facă pentru că se gătesc rapid, au nevoie de puține ingrediente și sunt pe placul tuturor pofticioșilor din familie. Cu toate astea, puține doamne știu care este diferența dintre chiftele și pârjoale. Cum le prepară specialiștii și ce au diferit? Pârjoalele sunt mai speciale.
Românii adoră să mănânce preparate cu carne tocată, mai cu seamă că multe din mâncărurile tradiționale conțin carne măcinată de porc sau vită. Gospodinele fac din ea sarmale, ardei umpluți, musaca, dar și chiftele sau pârjoale. Cu toate astea, puține doamne știu care este diferența dintre cele două tipuri de chiftele.
Pârjoalele sunt cunoscute în regiunea Moldovei, sunt mai mari și mai turtite. De cele mai multe ori moldovencele nu pun niciun ingredient pe lângă carnea tocată, timp în care chiftelele conțin miez de pâine înmuiat în lapte sau apă, cartofi sau griș. Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată prăjită bine în grăsime.
Ambele se gătesc la foc mare și în baie de ulei pentru a putea avea o crustă maronie. Multe dintre gospodine preferă să le dea prin făină pentru un plus la textură. Chiftelele pot fi făcute doar din carne de porc sau doar din carne de vită, timp în care pârjoalele se fac din amestec de carne/porc.
Bucătarii profesioniști adaugă verdeață din plin la ambele (o legătură de mărar și una de pătrunjel), două ouă, un cartof, ceapă și condimente din plin. Cartoful și ceapa se dau pe răzătoarea mică și mai apoi se amestecă împreună cu carnea. Se ia câte o mână de compoziție și se strânge ușor în palme pentru forma dorită.
Mărimea chiftelelor sau pârjoalelor impune prăjirea lor la foc mic sau mediu între 10 și 15 minute pe fiecare parte. Acestea nu trebuie să fie arse, ci rumenite. Chefii testează uleiul încins cu o lingură de lemn pentru a vedea la câte grade a ajuns. Mai exact, dacă în jurul ustensilei de bucătărie se fac bule, atunci uleiul este gata pentru prăjit.
Nu uita să încerci o chiftea sau pârjoală înainte să pui toată tura de produse pe farfurie. Este indicat să pui un șervet de bucătărie în recipientul ales pentru ca acestea să își lase surplusul de ulei de la prăjit. Ele se servesc cu piure sau paste ori sos de roșii.