Pandemia a îngropat economia mondială, iar perspectivele sunt sumbre. Frica de o creștere bruscă a inflației din cauza crizei economice îi împinge pe bogații lumii să facă investiții sigure, în timp ce pentru alții grija zilei de mâine le transformă viața în chin.
Economia globală sângerează, iar previziunile nu ne dau motive de optimism. Restricțiile asociate pandemiei au pus la pământ consumul și investițiile și mai toate țările anunță cifre dezastruoase pentru al doilea trimestru al anului. Dar legea este o barieră peste care leii sar, sub care câinii se strecoară și de care boii se poticnesc. Fiecare se descurcă așa cum poate, astfel că, în vreme ce oamenii de rând nu își pot cumpăra strictul necesar, bogații lumii fac investiții sigure pentru viitor. Astfel au fost rânduite lucrurile, iar fiecare trăiește la nivelul la care s-a poziționat.
Investitorii cumpără aur, Bitcoin și whiskey pentru a-și alina teama de inflație. Încă de la începutul crizei financiare, o mulțime de investitori și experți avertizează că dobânzile apropiate de zero și programul Băncii Centrale Ameicane de Achiziții vor inunda economia cu dolari și vor împinge în sus prețul de consum, care va crea bule de active ce vor plesni la final.
Cu toate acestea, inflația nu a înregistrat creșteri uimitoare în ultimul deceniu, acțiunile la nivel mondial returnând peste 150% cu dividente, iar obligațiunile pe termen lung au dublat banii investitorilor. De altfel, nici pandemia și recesiunea generată de aceasta nu au anulat câștigurile.
De exemplu, în ultimii 10 ani, prețul aurului a urcat cu mai puțin de 60%. Totuși, aurul a înregistrat în ultima vreme o creștere puternică a cererii. Pe lângă el, oamenii achiziționează Bitcoin și chiar whiskey în căutare de protecție financiară.
Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene, a anunțat că zona euro a înregistrat o contracție economică istorică, de 12,1%, de departe cel mai semnificativ declin din ultimul sfert de secol. Pentru întreaga Uniune Europeană, produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 11,9% în al doilea trimestru. În Europa, cele mai rele vești vin din Spania. Și în Franța PIB-ul a scăzut cu aproape 14% în perioada aprilie-iunie.
„Le spun francezilor că ar trebui să-și cheltuiască economiile, pentru că asta va accelera redresarea. Înțeleg că oamenii sunt îngrijorați: observă criza, văd că e globală, se tem de valul al doilea al pandemiei, dar cea mai bună cale de a ieși rapid din groapă este să cheltuim”, a spus ministrul francez de Finanțe, Bruno Lemaire.