Oamenii din bănci trag un semnal de alarmă. Șomaj și recesiune. Când ne vom reveni

Previziuni sumbre ale economiștilor pentru 2020

Bancherii trag un semnal de alarmă și anunță efecte economice grave în România. Recesiune, adâncirea găurii în buget și o rată crescută a șomajului, sunt doar câteva dintre aceste efecte cauzate de pandemia de coronavirus, potrivit adevarul.ro.

Previziuni: România, în 2020, scădere de 4,7% a economiei

Analiștii financiar-bancari prevăd o situație tot mai sumbră în ceea ce privește economia României, cauzată de pandemia de coronavirus. În ultimele două trimiestre ale acestui an se preconizează o recesiune severă, cu o rată de șomaj crescută, și cu un deficit bugetar peste toate estimările de până acum.

Potrivit unei analize economice, BCR a revizuit prognoza pentru anul în curs. Se prevede o scădere a economiei cu 4,7%, de la o creștere de 1,8%, informează adevarul.ro. Mai mult decât atât, deficitul public se va adânci și mai mult și va ajuge în jurul valorii de 7,3% din PIB. Creșterea datoriei publice va ajunge și ea la valoarea de 40% din produsul intern brut.

Oamenii din bănci trag un semnal de alarmă. Șomaj și recesiune. Când ne vom reveni
Rata șomajului va urca în 2020

Rata șomajului va urca cu aproape 7%

Potrivit specialiștilor, rata șomajului în România urmează să aibă o creștere de aproape 7%. De la 3,9 % la sfârșitul lui 2019, până 10,9% la finele acestui an. Iar în 2021 șomajul ar urma să scadă până la aproximativ 6,3%.

“Recuperarea totală se va întinde pe mai multe trimestre, în condiţiile în care unele companii nu vor supravieţui şocului şi altele vor avea nevoie de timp pentru a ajunge la capacitate şi pentru a relua procesul de angajare. Astfel, ne aşteptăm ca şomajul să devină persistent (sticky) şi ca recuperare locurilor de muncă să dureze mai mult de un an”, arată economiştii BCR

Economiștii arată că toate aceste efecte economice vor avea drept cauze comportamentul consumatorilor în momentul în care vom ieși din criză. Carantina impusă a dus la pierderi uriașe în multe domenii de activitate. Astfel, cel mai probabil, măsurile economice de precauție și o temperare a consumului este previzibilă din partea oamenilor, în perioada post criză.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI