Este unul dintre cele mai cumpărate produse, aproape că nu lipsește din coșurile de cumpărături, mai ales în lunile de primăvară și vară, dar câti români știu ce conţine salata verde din Lidl, Carrefour şi alte magazine? Semnalul de alarmă transmis de specialiști.
Un produs banal, ieftin, sănătos, folosit ca ingredient de bază al salatelor sau consumat singur, ca garnitură, lângă un preparat din carne, a intrat acum în vizorul specialiștilor.
Un studiu realizat de o echipă de cercetători, în Franța, a scos la lumină o realitate la care puțini s-ar gândi. Se pare că salata verde pe care o găsim gata tăiată, la pungă, în diferite combinații, pe rafturile din Lidl, Carrefour și alte magazine, conține și câteva ingrediente nedorite: pesticide.
Mai mult, în cercetarea realizată de revista „60 Millions de consommateurs” și publicată cu câteva zile în urmă, s-a demonstrat că în urma analizării în laborator a celor 26 de mostre de la diferite companii, doar cinci nu au prezentat nicio urmă de contaminare cu pesticide.
Este important de precizat că toate cantitățile de pesticide detectate se încadrează în limitele permise, ceea ce înseamnă că, în teorie, nu prezintă niciun risc pentru sănătate.
„Printre altele, au fost detectate 28 de molecule diferite, opt sunt suspectate de a avea proprietăți cancerigene sau reprotoxice.
Cantitățile găsite se încadrează în limitele de reglementare, chiar și pentru cea mai mare din test”, notează „60 Millions de consommateurs”.
Te-ar putea interesa și: Trucul unic prin care salata verde nu va deveni vâscoasă. Va rămâne proaspătă mai mult timp
Horia Constantinescu, în calitate de președinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a tras un important semnal de alarmă, susținând că există în România firme care ar vopsi carnea de pui pentru a o face să pară mai bună, numind acțiunea „un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”.
”Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”, a scris, miercuri dimineaţă, pe Facebook, Horia Constantinescu.
La scurt timp după afirmațiile lui Constantinescu, reprezentanții ANPC au precizat că au fost descoperite unele nereguli la un număr restrâns de producători, în urma unor controale.
”În urma declaraţiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat controale în limita competenţelor la toţi producătorii care oferă acest tip de carne, respectiv cea denumită „carne de pui galben” sau ” pui crescut cu porumb”. Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme şi supuse unei analize detaliate, inclusiv a reţetelor de furaje utilizate”, a transmis ANPC.
Te-ar putea interesa și: De ce să ții salata verde într-un șervețel în frigider, de fapt. Trucul e cu adevărat genial