Salata verde este unul dintre cele mai sănătoase alimente, potrivită pentru tot felul de preparate și diete. Foarte important este, însă, să o păstrăm mereu proaspătă și să ne asigurăm că nu se deteriorează. Află cum poate rămâne proaspătă mai mult timp și care sunt trucurile ce te vor ajuta.
Legumele sunt cele mai indicate alimente, care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui. Printre cele mai sănătoase se numără și salata, care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Important este, însă, să ne asigurăm că este mereu proaspătă și în formă perfectă.
Aspectele la care trebuie să fim atenți sunt umiditatea și modul în care o păstrăm. Nu numai că ar trebui să evitați să spălați salata imediat când ajungeți acasă de la magazin, dar ar trebui să o păstrați și întreagă, nu în bucăți mai mici, pentru că acestea se pălesc imediat.
Și o bucată mai mare este susceptibilă la mucegai saubacteriile din mediu, așa că nu o tăiați până când nu sunteți gata să o consumați. Microorganismele cresc de obicei mai repede atunci când sunt prezente umiditatea și oxigenul, așa că spălați-o doar când vreți să o gătiți.
Salata verde se păstrează mai bine la umiditate ridicată, spun specialiștii, așa că, dacă frigiderul are un sertar mai retras, unde puteți controla umiditatea, setați-o la temperatură ridicată și depozitați-o. Asigurați-vă că încă este ambalată și nu a fost afectată.
De asemenea, este esențial să urmăriți ce produse păstrați în apropierea salatei. Specialiștii recomandă să nu depozitați această legumă niciodată în apropiere de avocado, mere sau alte soiuri de produse care eliberează multă etilenă.
Etilena este un gaz eliberat de unele fructe și legume care poate face ca alte tipuri de produse să se coacă și să se deterioreze mai repede. Salata verde este sensibilă la etilenă, ceea ce înseamnă că se poate strica mai repede atunci când este depozitată lângă acele alimente.
În funcție de modul în care o depozitați, termenul de valabilitate pentru salta verde poate varia de la una la trei săptămâni. Perioada de valabilitate va depinde și de cât de vechi este produsul la cumpărare și mai ales dacă și condițiile ideale de depozitare sunt menținute o dată acasă.
Deoarece este imposibil să știi cât de veche este salata când o cumperi, păstrarea ei în condițiile potrivite este cea mai importantă. Dacă ne asigurăm că este protejată și toate regulile sunt respectate, va fi bună pentru consum un timp îndelungat.
Dacă salata este ușor pălită, s-ar putea să o poți salva dacă acționezi la timp. Specialiștii în bucătărie sugerează să o așezi într-un castron cu apă cu gheață și să o lași la macerat timp de 15 până la 20 de minute. Clătiți-o apoi sub jet de apă rece, lăsați-o să se scurgă bine, după care uscați-o.
De precizat că nu mai trebuie pusă la frigider, pentru că nu se va mai păstrat. Excesul de umiditate va schimba complet textura salatei dacă va mai intra în contact cu aerul rece, motiv pentru care este recomandat să o gătiți repede.
Deși salata verde variază în funcție de culoare, gust și valoare nutritivă, majoritatea soiurilor sunt pline de vitamine, minerale și alte substanțe. Salata verde este o sursă bună de anumiți nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și vitamina A.
Acidul folic este o vitamina B, care este necesară pentru o serie de procese critice din organism, cum ar fi dezvoltarea globulelor roșii și diviziunea celulară. Această vitamina B este foarte solicitată în timpul sarcinii , deoarece este necesară pentru creșterea și dezvoltarea fătului.
Salata verde este, de asemenea, bogată în vitamina A, care joacă un rol important în creștere și dezvoltare, comunicarea celulară, funcția imunitară și alte procese critice.
Vitamina K este un alt nutrient care se găsește în cantități mari în salata verde. Aceasta este foarte importantă pentru sănătatea oaselor și este necesară pentru coagularea sângelui.
Pe lângă acid folic, vitamina A și vitamina K, salata verde conține cantități mai mici de alte vitamine și minerale, cum ar fi vitamina C și potasiul , ceea ce o face o alegere nutritivă excepțională. Astfel, este potrivită pentru dieta fiecăruia.