Din cauza conținutului ridicat de apă pe care îl prezintă, nu poți depozita salata verde în orice locuri și în orice fel. Aceasta trebuie să fie păstrată mereu proaspătă, pentru a nu prinde gust neplăcut și a o irosi. Probabil, mulți dintre noi ne-am obișnuit să păstrăm greșit salata verde. Află în rândurile următoare ce faci ca salata verde să reziste mai mult timp.
Consumul de salată și de legume ambalate în pungi este în creștere, arată mai multe statistici. Principalul motiv pentru care consumatorii preferă să cumpere astfel de produse are de-a face cu timpul de preparare scurt. Dacă legumele ambalate în pungi (inclusiv salata verde) sunt consumate imediat după deschidere, nu ar trebui să fie probleme.
În schimb, dacă astfel de produse sunt menținute în pungi deschise pentru o perioadă lungă de timp, s-ar putea ca în câteva zile să fie nevoie să le arunci. Frunzele de salată verde se strică foarte repede – chiar și dacă le cumperi direct din piață. De regulă, jumătate de salată ajunge să fie consumată, în timp ce restul trebuie aruncată la gunoi.
„Din cauza conținutului ridicat de apă, nu există nicio metodă care să garanteze conservarea salatei în condiții bune pentru o perioadă foarte lungă de timp”, explică mai mulți consultanți în siguranța alimentară.
Totuși, este păcat să faci risipă, când ai la îndemână sfaturi care să te ajute să menții salata verde în condiții bune. Există o serie de pași simpli pe care trebuie să îi urmezi, despre care publicația La Vanguardia scrie că sunt aprobați de specialiștii în siguranța alimentară.
Cum păstrezi salata proaspătă. Totul are legătură cu felul în care depozitezi salata verde după ce ai cumpărat-o. În mod normal, salata se păstrează curată, uscată, într-o cutie de alimente, la frigider. Este recomandat ca, între frunzele de salată, să fie așezate câteva șervețele de hârtie.
Frunzele care prezintă o calitate proastă trebuie să fie întotdeauna îndepărtate, pentru a nu le strica pe celelalte. Nu le despicați și nu îndepărtați toate frunzele din buchetul de salată, dacă nu vreți să le folosiți imediat.
„Când puneți salata verde în frigider, trebuie să evitați ca frunzele să atingă pereții reci ai acestuia. Temperaturile foarte scăzute pot determina ofilirea frunzelor de salată. Astfel, acestea nu vor mai putea fi consumate”, explică specialiștii din domeniul alimentar.
Se mai recomandă păstrarea izolată a salatei de restul fructelor și a legumelor care generează gaz etilentă. Câteva exemple de astfel de produse sunt: banane, mere și roșii. Din cauza cantității de gaz etilenă emis, salata verde se strică mai repede dacă este depozitată împreună cu alte astfel de legume sau fructe.