Ce conține în realitate ketchupul din supermarket. Dragoș Pătraru demască eticheta mincinoasă: „Unele produse n-au văzut roșia”

de: Ștefan R. Apostol
21 09. 2024

Când vine vorba de anumite alimente, și nu e prima dată când se vorbește despre asta, multe dintre ele au un conținut cel puțin îndoielnic. Este și cazul de față, în care aflăm, de fapt, ce conține în realitate ketchupul din supermarket. Într-un clip recent publicat, Dragoș Pătraru demască eticheta mincinoasă, iar o concluzie a acestuia este că „Unele produse n-au văzut roșia„.

Tu știi ce conține în realitate ketchupul din supermarket?

Ketchup-ul nu se rezumă doar la roșii, așa cum a concluzionat și Dragoș Pătraru, în cel mai recent video publicat pe canalul său de Youtube.

De altfel, prezentatorul emisiunii online „Starea Sănătății”, spune că „Am observat că atunci când spunem despre un produs că are eticheta mai curată imediat, producătorul bagă banii reclame”.

Mergând mai departe, prezentatorul a vrut să vadă dacă, într-adevăr, produsele testate au conținut mai mare, sau mai mic, de roșii.

Deși majoritatea dintre noi am crede că, inclusiv banalul ketchup are conținut real de roșii, în cele din urmă e vorba de ingrediente care „au fost trecute prin atât de multe procese și cărora li s-au adăugat atât de multe substanțe pentru a le da gust, aspect, viață la raft, încât au pierdut ceea ce se numește matricea inițială”, mai spune Dragoș Pătraru.

Dar, întrebarea care se pune este, până la urmă ce conține în realitate ketchupul din supermarket?

Dragoș Pătraru demască eticheta mincinoasă

Așa cum s-a mai constatat și în alte situații, inclusiv Dragoș Pătraru avea să constate că acest produs, deși se spune că ar avea conținut de roșii, în realitate are prea mult zahăr și conservanți.

Aceste ingrediente nu fac altceva, decât să crească grăsimea corporală care, la rândul său, duce la creșterea obezității. Dacă vă place ketchup-ul, dacă ar fi făcut doar din roșii, acesta ar putea fi o sursă bună de licopen.

De altfel, specialiștii în nutriție spun că adăugarea mai multor licopenuri în dietă poate ajuta la protejarea de cancer, boli de inimă și alte afecțiuni cronice.

De cele mai multe ori, în ziua de azi, tot ceea ce crezi tu că este hrănitor pentru copilul tău, și pentru tine, este de fapt ultraprocesat”, iar asta, conform produselor testate chiar de Dragoș Pătraru și echipa sa, se dovedește cât se poate de adevărat și la acest banal produs, ketchup-ul.

Banalul ketchup este plin de zahăr și sare

Cu toate acestea, unele varietăți de ketchup se dovedesc bogate în zahăr și sare, iar ceea ce a descoperit prezentatorul este o cu totul altă realitate.

„Nu mai mâncăm ceva cu ketchup, mâncăm ketchup cu ceva. Curând o să mâncăm ketchup cu ketchup.

Pentru că este gustos. Este delicios. Dar nu e hrană. E doar o iluzie. Unele produse n-au văzut roșia”, este una din concluziile enunțate de Dragoș Pătraru.

Se poate găsi ketchup cu conținut scăzut de sodiu, dar, de obicei, conținutul de zahăr este încă ridicat, ajungând la 4 grame de zahăr/ lingură, și dacă are sare adăugată, mai exact 190 miligrame de sodiu/ lingură, deci 8 linguri, reprezintă întreaga cantitate de sare alocată pentru o zi.

În concluzie, deși credem că ceea ce cumpărăm, punem pe masă și mâncăm noi și cei din familie este sănătos, de fapt este procesat și nu întotdeauna ceea ce scrie pe etichetă există și în realitate. Pentru a vă edifica, urmăriți clipul realizat de Dragoș Pătraru și descoperiți care este realitatea: