Uneori, combinațiile alimentare pot duce la o digestie proastă, spun specialiștii în nutriție. Iar în cazul de față, în care vorbim de roşiile cu brânză, celebrul nutriționist Mihaela Bilic spulberă mitul referitor la o alăturare culinară greşită.
Amestecarea mai multor tipuri de alimente, cum ar fi carnea cu brânză și fructele cu iaurt, este o practică comună și populară. Dar ceea ce susțin mai mulți nutriționiștisi este că există anumite combinații de alimente care pot obstrucționa canalele digestive și inhiba organismul să obțină nutrienți esențiali.
Principiile de combinare a alimentelor se învârt în jurul ideii că o asociere incorectă a alimentelor poate avea un efect negativ asupra sănătății, digestiei și nutriției generale.
O asociere contradictorie de alimente, cum ar fi sucul de portocale cu un pahar de lapte sau zahărul și grăsimile, poate împiedica digestia. În mod similar, combinarea fructelor proaspete, cum ar fi bananele cu lapte, poate duce la dureri de stomac.
Asocierile incompatibile de alimente pot împiedica absorbția nutrienților, cum ar fi împiedicarea absorbției fierului, calciului sau a oricărei vitamine esențiale. În acest context, Mihaela Bilic a spus adevărul despre combinația dintre roii și brânză.
În cazul nostru, vorbim despre dacă sunt, sau nu, roșiile cu brânză o alăturare culinară greşită, iar Mihaela Bilic încearcă să spulbere mitul:
„Nu știu ce meniu ați avut voi după Paște, dar eu nu mă pot sătura de roșii cu brânză! Roșii din astea moțate românești și caș de oaie un pic sărat…
Ca să parafrazez titlul cărții mele, “am mâncat, o fi păcat”? Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă?
Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu.”, spune Mihaela Bilic.
După cum bine se știe, roșiile sunt alimente nelipsite de pe masa românilor, și asta datorită calităților nutritive pe care le au, și despre care nutriționistul Mihaela Bilic spune clar „Roșia este o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară”, aducând și argumentele în acest sens.
„Are puține calorii, peste 95% apă, multe fibre și minerale. Iată câteva secrete despre roșii.
(…)Aciditatea din roșie crește absorția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.
Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.”, arugmentează nutriționistul.
Unele dintre aceste combinații de alimente care trebuie evitate includ iaurtul cu fructe, banana cu lapte, roșiile cu paste și brânza cu carne, printre altele. Acestea pot provoca altfel probleme după masă, cum ar fi gaze, balonare și oboseală.
Evitarea unor astfel de combinații poate preveni indigestia și senzația de greutate care urmează unei mese copioase. Stați departe de aceste combinații pentru mese mai pline și mai satisfăcătoare.