Ce conţine brânza din Lidl, Kaufland, Carrefour şi alte magazine. Specialiștii de la organizațiile ce au în vedere sănătatea consumatorilor au realizat o serie de controale și analize, în urma cărora au ajuns la concluzia că brânzeturile comercializate la raft, în magazine, pot fi periculoase. Ce amenzi a aplicat ANSVSA supermarketurilor.
Pe lângă carnea de porc, românii îndrăgesc foarte mult și produsele lactate. Laptele, brânza, smântâna sunt doar câteva dintre alimentele care se bucură de o cerere ridicată în țara noastră. Recent, reprezentanții Asociației Pro Consumatori (APC) au efectuat o serie de studii privind compoziția acestora.
Specialiștii au descoperit că brânza de la Lidl, Kaufland, Carrefour şi alte magazine poate prezenta în compoziția sa ingrediente periculoase. De exemplu, anumite sortimente de mozzarella au urme de amidon. Este un aspect suspicios, având în vedere că, teoretic, acest tip de brânză trebuie obținut numai din lapte, fără alte adaosuri.
Brânza maturată de la mai multe supermarketuri a prezentat și ea un ingredient ciudat. Specialiștii au descoperit în compoziție natamicină E 235. Acest aditiv alimentar este folosit de către producători drept conservant arficial, cu acţiune antibiotică și antifungică.
Aditivul E 1105, realizat pe bază de proteine din ouă, a fost detectat și el în brânza vândută la magazine ale marilor lanțuri comerciale din industria alimentară. Ce trebuie să știe clienții este că ingredientul poate provoca reacții alergice.
În ultimele săptămâni, și reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat controale la unitățile comerciale. În urma verificărilor de la Lidl, Kaufland, Carrefour şi alte magazine, s-au aplicat amenzi în valoare de 286.920 de lei pentru neregulile descoperite.
Verificările au vizat produsele lactate comercializate la raft, precum și cele pe bază de tomate. A fost evaluat felul în care sunt procesate, depozitate și comercializate produsele. De asemenea, specialiștii ANSVSA au supus controalelor și cantitatea de conservanți adăugată în lactatele vândute românilor.
Inspectorii au descoperit că laptele de vacă era vândut, în mai multe magazine, cu etichetă de lapte de oaie sau capră. Produsul prezenta și adaos de grăsime vegetală, de proteină de soia și de apă. Unele alimente nu erau etichetate complet. Brânza FETA era vândută fără asigurarea documentelor de proveniență, depozitare, manipulare sau igienizare.
Astfel, în urma controalelor efectuate la 710 unități de produse lactate la magazine, specialiștii au aplicat peste 30 de amenzi. Cele 34 de sancțiuni financiare au fost în valoare de 286.920 de lei, potrivit anunțului ANSVSA. Nu mai puțin de 638 de kg de lapte și produse lactate au fost reținute oficial în magazine.