Atenție mare la produsele lactate din comerț! Contrar aşteptărilor, unele brânzeturi s-ar putea să fie fabricate din orice, mai puțin din lapte. Anumiți comercianţi înşală clienţii cu nonșalanță, amestecând telemeaua cu cea obţinută din grăsimi vegetale sau margarină. Deși sunt expuse frumos la raft și arată bine, așa-zisele alimente „sănătoase” din hipermarketuri sunt adevărate bombe calorice și conțin aditivi care provoacă grave probleme digestive. În plus, unele substanţe sunt cancerigene.
Din dorința de a afla ce mai vând comercianții români, Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat din hipermarketuri/supermarketuri 34 tipuri de brânzeturi, iar ce au descoperit este de-a dreptul șocant.
Studiul APC privind calitatea lactatelor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!”, cu scopul de a-i învăța pe consumatori cum să diferențieze calitatea produselor cumpărate. Iată ce sfaturi ne dau inspectorii APC.
Pentru a ști să faci diferenţa dintre o brânză care conţine grăsimi vegetale şi una obţinută exclusiv din lapte, trebuie să ţii cont de câteva aspecte cheie. Primul indiciu este preţul, spune Asociația Pro Consumatori. O telemea adevărată va fi mereu mai scumpă decât cea falsă.
Un alt detaliu de luat în seamă este culoarea produsului. O brânză din grăsimi vegetale va fi mai albă decât alimentul autentic. Totodată, textura este un alt indicator al calității lactatelor. Telemeaua din grăsimi vegetale este mai compactă şi mai moale, pe când cea din 100% lapte, mai aerată.
Deși legea nu interzice adaosurile de lapte praf si grăsimi vegetale în produsele pe bază de lapte proaspăt, fabricantul este obligat să menţioneze acest lucru pe etichetă. În plus, nu mai are voie să folosească denumirile consacrate: unt, smântână, telemea.
O brânză netedă trebuie să te alarmeze, întrucât cea adevărată are orificii de aer în interior. Dacă lipsesc, atunci produsul este falsificat cu clorură de calciu. Aceasta din urmă întăreşte alimentul. Un alt aditiv alimentar folosit este nitratului de sodiu la unele sortimente de brânzeturi semitari. Potrivit studiilor, poate avea riscuri cancerigene.
Un kilogram de brânză se obţine din 6-7 litri de lapte, în funcţie de calitatea lui, iar un litru de lapte nu coboară sub 2 lei. Făcând un calcul rapid, este mai mult decât evident că un kilogram de brânză nu poate costa 8 lei. Telemeaua adevărată nu va avea niciodată consistenţa untului, acesta fiind un alt truc la care trebuie să fii cu mare băgare de seamă.