În ultimii ani, numărul persoanelor care livrează la domiciliu a crescut considerabil în România, iar acest lucru vine la pachet cu reguli și cerințe specifice, mai ales când vine vorba de tipul de permis de conducere necesar. Ce categorie de permis trebuie să aibă un șofer livrator?
Firmele de curierat care transportă mărfuri speciale sau periculoase, adică materiale pirotehnice, acumulatori sau substanțiale ușor volatile, trebuie să respecte câteva reguli.
Expeditorul trebuie să specifice conținutul coletului și să dea indicații despre regulile de transport.
Pe de altă parte, firma de curierat trebuie să pună la dispoziție o mașină care să respecte normele de siguranță impuse de lege pentru acel produs, dar și un șofer cu atestat ADR.
Citește și: Ce a pățit un curier din București când livra mâncare. Nu a crezut că se poate întâmpla așa ceva
Astfel, pentru unii curieri care transportă mărfuri speciale sau periculoase există reguli suplimentare de urmat.
Un curier care transportă materiale periculoase trebuie să dețină un certificat de calificare profesională, obținut după absolvirea unor cursuri autorizate privind transportul de mărfuri periculoase. Acest atestat poate fi obținut de persoanele cu vârsta minimă de 21 de ani.
Un aspect esențial pe care trebuie să-l ia în considerare un șofer livrator este tipul de vehicul pe care îl folosește. Legea din România stabilește reguli clare în acest sens.
Dacă un curier utilizează o motocicletă, este necesar să dețină un permis de conducere valabil pentru Categoria A. Pe de altă parte, pentru cei care fac livrări cu mașina, este obligatoriu să aibă permisul Categoria B.
În ceea ce privește permisul Categoria B, acesta permite conducerea aproape oricărui tip de vehicul de mici dimensiuni, cu condiția ca greutatea să fie mai mică de 3.5 tone și să aibă maximum 9 locuri, inclusiv al șoferului.
Citește și: Câți bani poți câștiga, de fapt, la Glovo, livrând mâncare pe bicicletă
Aici intră în joc și dubele de transport marfă, mașinile de teren și chiar utilajele agricole.
Pe un site specializat în domeniul angajărilor, dintre cele peste 35.000 de oferte de muncă, un număr impresionant de 3.368 sunt anunțuri de angajare pentru funcția de responsabil de livrări.
În anul 2024, în România, persoanele angajate în această poziție beneficiază, în medie, de salarii cuprinse între 2.750 de lei și 4.250 de lei lunar, conform datelor furnizate de un portal online specializat în căutarea locurilor de muncă.
Citește și: Amendă uriașă pentru Fan Curier. Ce a făcut cu datele a peste 1.100 de clienți
În plus față de salariu, angajații beneficiază de diverse avantaje suplimentare și bonusuri specifice meserie, precum bacșiș, dar și beneficii din partea companiei precum prime de sărbători, abonamente la clinici private, acces la traininguri și cursuri de specializare, precum și zile libere extra.
Distribuția geografică a acestor posturi vacante arată că cele mai multe dintre ele se găsesc în orașele Ploiești, București și Craiova.