14 feb. 2023 | 10:34

Ce câștigă un călugăr din România în 2023. Pe ce se duc banii, de fapt

Social
Ce câștigă un călugăr din România în 2023. Pe ce se duc banii, de fapt
Peste 8.000 monahi se află în mânăstirile din România

Nu puțini sunt cei care s-au întrebat de-a lungul anilor „ce câștigă un călugăr din România?”, făcând referire aici la ceea ce în mod normal numim salariu. Deși s-ar putea să fiți surprinși, dar călugării au un salariu, deși nu îl numesc așa. Cât despre ce câștigă un călugăr din România în 2023, aflați în cele ce urmează.

Mânăstirile din România și călugării de aici

România, în afară de pitorescul zonelor turistice, se mândrește și cu un număr impresionant de lăcașuri de cult, dar și cu mânăstiri vechi, unele dintre ele intrate și în patrimoniul UNESCO (complexul de mânăstiri din Moldova). Conform unor date statistice ale BOR, la această oră sunt 637 de mănăstiri şi schituri, cu peste 8.000 de monahi şi monahii în toată țara.

În aceste mânăstiri cei peste 8.000 monahi își fac activitatea lor de zi cu zi, atât pentru creștinii care le trec pragul, cât și pentru gospodărirea mânăstirilor în care locuiesc, se roagă și-l slujesc pe Dumnezeu, în izolare, departe de lumea dezlănțuită.

Dar, așa cum spuneam în introducere, și călugării sunt oameni, ca și noi, care au anumite nevoie pământene, de aici și întrebarea de la începutul acestui material, la care încrcăm să găsim un răspuns.

Vezi și: Legenda Mănăstirii Frăsinei și blestemul la adresa femeilor. Este locul unde mama Monicăi Gabor a murit

Ce câștigă un călugăr din România în 2023 în mânăstiri

Așa cum spuneam, sunt peste 8.000 de oameni care trăiesc, slujesc, se roagă și muncesc zi de zi în toate mânăstirile situate peste tot în România, iar contrar părerii generale, călugării au într-adevăr o formă de venit, la care noi ne raportăm ca și salariu, iar aceste sume, unele chiar modice, vin din așa-numita punga de obște.

Conform călugărilor, aceasta este, de fapt, sursa de venituri ale unei mânăstiri. În general banii sunt din vânzările de lumânări, din banii lăsați de enoriași pentru pomelnice, o ctitorie sau din donațiile făcute de oamenii din afară. În afară de așa-zisul salariu, din această pungă de obște, mănăstirea mai are de plătit și utilitățile, lumina, lemenle, dar și veștmintele și hrana celor care locuiesc într-o mânăstire.

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.

Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște?

De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște. Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul”, a declarat părintele Calistrat Chifan.

Cei 70 % din banii strânși în punga de obște se duc către mânăstire, parte din ei fiind dați călugărilor, iar restul sunt folosiți, inclusiv pentru repararea unor zone ale mânăstirilor. Așa că, dacă stăm să ne gândim cam câți bani, aproximativ,s e strâng într-o mânăstire, ce câștigă un călugăr din România în 2023 nu este foarte mult.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Vinetele și castraveții, prețuri de lux. Gospodinele își pun mâinile în cap
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cum s-a prăbușit o mare rețea de socializare. Zeci de milioane de utilizatori au renunțat
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Ora de iarnă 2024. Când se schimbă ora? UE a decis când dăm ceasurile înapoi
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se SCHIMBĂ REGULILE la PENSIE! Anunțul Casei de Pensii pentru seniori
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro