Nu puțini sunt cei care s-au întrebat de-a lungul anilor „ce câștigă un călugăr din România?”, făcând referire aici la ceea ce în mod normal numim salariu. Deși s-ar putea să fiți surprinși, dar călugării au un salariu, deși nu îl numesc așa. Cât despre ce câștigă un călugăr din România în 2023, aflați în cele ce urmează.
România, în afară de pitorescul zonelor turistice, se mândrește și cu un număr impresionant de lăcașuri de cult, dar și cu mânăstiri vechi, unele dintre ele intrate și în patrimoniul UNESCO (complexul de mânăstiri din Moldova). Conform unor date statistice ale BOR, la această oră sunt 637 de mănăstiri şi schituri, cu peste 8.000 de monahi şi monahii în toată țara.
În aceste mânăstiri cei peste 8.000 monahi își fac activitatea lor de zi cu zi, atât pentru creștinii care le trec pragul, cât și pentru gospodărirea mânăstirilor în care locuiesc, se roagă și-l slujesc pe Dumnezeu, în izolare, departe de lumea dezlănțuită.
Dar, așa cum spuneam în introducere, și călugării sunt oameni, ca și noi, care au anumite nevoie pământene, de aici și întrebarea de la începutul acestui material, la care încrcăm să găsim un răspuns.
Așa cum spuneam, sunt peste 8.000 de oameni care trăiesc, slujesc, se roagă și muncesc zi de zi în toate mânăstirile situate peste tot în România, iar contrar părerii generale, călugării au într-adevăr o formă de venit, la care noi ne raportăm ca și salariu, iar aceste sume, unele chiar modice, vin din așa-numita punga de obște.
Conform călugărilor, aceasta este, de fapt, sursa de venituri ale unei mânăstiri. În general banii sunt din vânzările de lumânări, din banii lăsați de enoriași pentru pomelnice, o ctitorie sau din donațiile făcute de oamenii din afară. În afară de așa-zisul salariu, din această pungă de obște, mănăstirea mai are de plătit și utilitățile, lumina, lemenle, dar și veștmintele și hrana celor care locuiesc într-o mânăstire.
„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.
Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște?
De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște. Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul”, a declarat părintele Calistrat Chifan.
Cei 70 % din banii strânși în punga de obște se duc către mânăstire, parte din ei fiind dați călugărilor, iar restul sunt folosiți, inclusiv pentru repararea unor zone ale mânăstirilor. Așa că, dacă stăm să ne gândim cam câți bani, aproximativ,s e strâng într-o mânăstire, ce câștigă un călugăr din România în 2023 nu este foarte mult.