România este cu certitudine o destinație turistică cu mult potențial, asta și datorită unor locuri de vis, dar și datorită monumentelor istorice vechi de secole. În multitutindea de oferte se numără și numeroasele biserici și mânăstiri, cele mai vechi datând din secolul al XI-lea până în secolul al XIV-lea, precum subiectul acestui articol, mănăstirea din România care se degradează pe zi ce trece. Din păcate, cu trecerea anilor multe din aceste vestigii istorice au ajuns să se degradeze, iar problemele deja existente s-au escaldat, iar autoritățile în măsură să facă ceva dau din umeri.
Potențialul turistic al României, din păcate, este unul cu puțin interes la nivelul autorităților. În multe cazuri, vestigii istorice, vechi de secole, ori sunt lăsate să se degradeze, ori reparațiile sunt făcute în grabă și, de cele mai multe ori, neterminate.
Așa cum bine știm, în zona de est a țării, în Moldova, există de ani buni în patrimoniul UNESCO lanțul de biserici și mânăstiri, majoritatea datând de pe vremea domnitorilor Moldovei.
Unele dintre ele, cu puțin noroc și investiții private, de cele mai multe ori, au reușit să supraviețuiască și, în timp, au devenit și atracții turistice, în afară de cele de pelerinaj pentru credincioși.
Dar, România nu înseamnă doar bisericile și mânăstirile din estul țării. Peste tot pe unde mergi vei găsi un izvor de istorie, multe dintre ele uitate de lume și chiar de cei în măsură să ajute la prezervarea acestora.
Este și cazul despre care vorbim azi, mănăstirea din România care se degradează pe zi ce trece, și care datează, conform documentelor istorice, din secolul XIV-lea.
Poate pentru românul de rând, care nu a ajuns să străbată toate locurile din România, numele acestei mânăstiri ar putea fi o necunoscută. Dar pentru localnicii din comunea argeșeană Corbi, Mânăstirea Corbii de Piatră este mult mai mult decât un loc de pelerinaj.
Conform izvoarelor și documentelor istorice, mânăstirea este datată ca fiind din secolul al XIV-lea, iar valoarea sa istorică, în afară de de secolul în care a fost construită, o dau și picturile rupestre din interiorul acesteia.
Cei care încă administrează acest lăcaș de cult istoric spun că aproximativ 80% din picturile regăsite aici, de o valoarea inestimabilă, sunt într-o degradare continuă, iar autoritățile dau din umeri, cu toate că s-au făcut demersuri pentru a se interveni:
„Am făcut demersurile ce se impun, dar de fiecare dată ne-am poticnit din cauza specialiștilor, care încep cu entuziasm, dar, când văd complexitatea demersului, încep cu diverse scuze și uitare.
Nu lăsăm monumentul în derivă. Până la urmă, îi dăm de capăt și vom găsi soluția optimă. În proiect este implicat și Părintele Mitropolit Teofan al Moldovei, născut chiar în comuna Corbi.”, a declarat pentru „Adevărul” ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, conform Adevărul.ro.
În același sens, conform publicației amintite, fostul edil local din comuna Corbi declară că în timpul mandatului său s-au început procedurile unui studiu de fezabilitate pentru mănăstirea din România care se degradează pe zi ce trece, dar, spune acesta, „Este un studiu de durată, pentru că, printre altele ,se va scana stânca unde se află mănăstirea. Am avut foarte multe întâlniri cu numeroși specialiști. Este un proiect foarte dificil și din cauza infiltrațiilor. Trebuie găsite soluții pentru a stopa infiltrațiile. Au fost și geologi și arhitecți la fața locului.”
Când și cum se va interveni, rămâne o mare întrebare, iar lăcașul se degradează de la o zi la alta, având în vedere gradul de umiditate, ajuns deja la 95%, conform celor care se ocupă de mânăstire.