03 sept. 2020 | 10:27

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi

Știri generale
Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi
Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi

Când vine vorba de România turistică, toată lumea recunoaște potențialul imens pe care țara noastră îl are. Numai dacă vorbim de zone sălbatice, încă nedescoperite, despre zonele monument, dar și despre portofoliul de mânăstiri și biserici pe care România îl are, cu o vechime considerabilă, am putea spune că da, România este o țară binecuvântată.

Biserici și mănăstiri din România

Conform unor statistici, doar în ceea ce privește mânăstirile vechi, România bate recordul, cu peste 400 de locașuri sfinte, dar dacă am pune la socoteală și bisericile-monumente istorice, atât din Bucovina, zona Ardealului și din celelalte zone, putem spune că un turist curios ar avea ce să vadă. Printr-o simplă căutare, atât pe wikipedia, cât și pe site-urile ce aparțin Bisericii Ortodoxe Române, cineva ar rămâne impresionat de numărul mare de biserici și mânăstiri monumente istorice.

Multe dintre aceste locașuri de cult sunt adevărate opere de artă, dacă ne referim la cele pictate, sau opere arhitectonice de anduranță, dacă ne referim la cele din lemn. Prin eforturile comunităților, și nu numai, o mare parte dintre aceste locașuri au ajuns să intre pe lista UNESCO, fapt ce a ajutat la recunoașterea patrimoniului României, care are cele mai frumoase biserici și mănăstiri din lume.

Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi

Începem călătoria noastră prin mânăstirile monument din România, și conform site-ului mânăstiriortodoxe.ro, una din cele mai vechi mânăstiri, recunoscute de altfel și pe plan internațional, este Mânăstirea Voroneț, despre care istoria spune că:

”A fost construită între 26 mai-14 septembrie 1488 de Ştefan cel Mare şi Sfânt. În 1547 i s-a adăugat pridvorul (pictat în exterior), sub oblăduirea Mitropolitului Grigore Rosca. Mănăstirea a fost populată încă de la început cu călugări.

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi (Mânăstirea Voroneț)

Viaţa monahală s-a întrerupt în 1785, după anexarea Bucovinei de către Imperiul Habsburgic, când Mănăstirea a fost desfiinţată, iar chiliile distruse. Mănăstirea a fost reînfiinţată în 1991, viaţa monahală fiind reluată cu obşte de maici, având-o ca stareţă pe Stavrofora Irina Pântescu.”

Un alt loc sfânt de vizitat, cu o istorie pierdută în negura vremurilor, este Mânăstirea Prislop, despre care de aproape un secol şi jumătate, nu se mai cunosc documente despre mănăstire. Ca fapt divers, aici credincioșii vin și se roagă la icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, dăruit de domniţa Zamfira mânăstirii în anul 1580.

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi (Manastirea Prislop)

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi (Mânăstirea Prislop)

Un alt loc de pelerinaj, dar și plin de istorie, este la Mânăstirea Neamț, locaș construit pe vremea lui Petru Muşat (1375-1391) pe locul unui schit vechi, din lemn. Conform izvoarelor istorice, dar și a documentelor de atestare, această mânăstire este cea mai veche şi mai însemnată aşezare monahală din Moldova, având hramul Înălţarea Domnului, și a fost zidită de Ştefan cel Mare şi Sfânt în 1495-1497, fiind cea mai mare şi mai expresivă dintre ctitoriilor sale.

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi (Mânăstirea Neamț)

Biserici și mănăstiri din România. Locurile sfinte pe care trebuie să le vizitezi (Mânăstirea Neamț)

Acestea sunt doar o parte din multele mânăstiri și bisericii de pe teritoriul României, locașuri care merită vizitate, așa cum spuneam, chiar din punctul de vedere al unui turist curios, nu neapărat al creștinului. România are potențialul de a deveni o locație atrăgătoare pentru turiștii străini, dar asta înseamnă să existe și implicarea factorilor decizionali în a face acest lucru.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro