Nu este o noutate că șefii de stat obișnuiesc să primească daruri atunci când fac vizite oficiale. Este interesant de văzut ce cadouri primește Klaus Iohannis în vizitele oficiale pe care le face. Șeful statului este obișnuit cu obiecte de lux, iar practica darurilor pe care președinții le primesc atunci când sunt primiți într-o altă țară nu este deloc nouă. Așadar, nici Klaus Iohannis nu este străin de ea.
Președintele Klaus Iohannis are, printre atribuțiile sale, și datoria de a face vizite oficiale în diferite țări. Atunci când este primit de către alți șefi de stat, acesta este întâmpinat, de regulă, cu un cadou.
Printre cadouri se pot număra diferite obiecte, coșuri cadou sau alte lucruri simbolistice.
Șeful statului a primit, în ultimele 12 luni, cadouri în valoare de aproape 5.000 de euro.
Mai exact, Iohannis a primit 26 de cadouri în anul 2022. Legislația spune că toate bunurile primite de președinți sunt supuse unei evaluări a unei comisii din cadrul Administrației Prezidențiale. De asemenea, lista este publică și se găsește pe site-ul instituției.
Cadourile pe care Klaus Iohannis le-a primit vor intra în patrimoniul Administrației Prezidențiale, dacă este vorba despre obiecte.
Cel mai scump obiect primit de șeful statului este un tablou de chihlimbar în care se arată cupola templului lui Solomon din Ierusalim. Tabloul are ramă de lemn și dimensiunile de 119,5×90 de centimetri.
Tabloul se ridică la valoarea de 1.125 de euro și va intra în patrimoniul Administrației Prezidențiale.
Iohannis a mai primit un obiect de artă – o planșă print Bayerischer, respectiv un desen imprimat pe hârtie de calitate muzeală în valoare de 920 de euro.
De departe un cadou a ieșit în evidență. O lampă Flote Royale din lemn exploatat sustenabil, cu bec led. Mai exact, lampa plutește prin levitație magnetică. A costat aproximativ 240 de euro.
Șeful statului a mai primit un cuțit militar, un stilou Poenaru Baron Fancy, un set de butoni de argint cu chihlimbar și pietre din Marea Baltică, o hartă a Transilvaniei de la 1580, un set de ceai din porțelan sau un tablou.
În 2022, Iohannis a primit cadouri mai scumpe decât în 2021. Anul 2021 a fost unul sărac din punct de vedere al vizitelor oficiale, drept urmare și cadourile au fost mai puține. 1.883 de euro a fost suma pe care șeful statului a primit-o sub formă de cadouri din vizite oficiale.
Dar înainte de pandemie, Iohannis a primit un ceas de aproape 40.000 de euro, marca ScubaGraff. La acea vreme, un consilier prezidențial a primit cadou un telefon.
De menționat este că niciunul dintre aceste cadouri nu au fost în nume personal. Toate obiectele intră în patrimoniul Administrației Prezidențiale.
A fi președinte vine cu o mulțime de avantaje. Demnitarii străini le oferă președinților cadouri atunci când se întâlnesc, iar președintele le returnează favoarea în aceeași măsură. Este un gest diplomatic important al oricărei vizite.
Din nefericire, președinții nu pot păstra majoritatea cadourilor bune pe care le primesc: Reglementările guvernamentale împiedică demnitarii să accepte cadourile în nume propriu. Acestea, în cazul președintelui, intră în patrimoniul Administrației Prezidențiale.
Președintele acceptă un cadou pe care atât el, cât și cel care l-a oferit știu că nu îl poate păstra și, bineînțeles, îi mulțumește vizitatorului din plin.
Apoi, șeful sau șefa de protocol preia în liniște cadoul și îl transmite la comisia din cadrul Administrației Prezidențiale, care estimează valoarea cadoului, o înregistrează în registrul public și depozitează cadoul pentru a-l păstra în siguranță în patrimoniu.
De obicei, sunt cărți, bijuterii, tablouri sau fotografii înrămate. Dar unele sunt mai extravagante – și mai bizare.
Fostul președinte Barack Obama a primit o sabie lungă de un metru și jumătate încrustată cu aur și rubine din partea prințului moștenitor și viceprim-ministrului Arabiei Saudite, Mohammed bin Naif bin Abdulaziz Al Saud. Cadoul a fost evaluat la suma de 87.900 de dolari.
În 2012, premierul britanic David Cameron i-a dăruit lui Obama o „masă de ping-pong Dunlop personalizată cu autocolante, inscripții și palete pentru Statele Unite și Regatul Unit”. Au apucat chiar să se familiarizeze cu masa jucând cu niște studenți britanici locali, dar nu s-a terminat cu bine. „Așa cum s-ar spune în Marea Britanie, am fost bătuți”, a spus Obama.
În august 1997, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a vizitat Casa Albă. Cadoul său pentru Bill Clinton a fost un covor cu chipul lui Clinton și al lui Hillary pe el. Pentru a-l confecționa, 12 femei au fost angajate timp de 10 săptămâni, în schimburi constante de 8 ore.
În 1945, familia regală olandeză a trimis 100.000 de bulbi de lalele în Canada, în semn de recunoștință pentru că i-a adăpostit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De atunci, în fiecare an le trimit câte 10.000 de bulbi. În 2017 au creat un soi special în culorile steagului canadian, roșu și alb.
În timpul anilor Războiului Rece, se vorbea mereu despre temutul buton roșu care ar putea declanșa un război nuclear. La 6 martie 2009, la Geneva, secretarul de stat american Hillary Clinton a prezentat guvernului canadian butonul roșu.
Hillary Clinton i-a prezentat ministrului rus de externe Serghei Lavrov un buton roșu ca simbol al dorinței de a relua relațiile cordiale dintre cele două țări. Pe buton era scris cuvântul englezesc „reset” și presupusa traducere în limba rusă… Problema este că, în loc să scrie reset, scria supraîncărcare.
În timpul unei vizite din 2011 în Australia, guvernul Teritoriului de Nord din Australia i-a făcut cadou lui Obama o asigurare pentru crocodili. Aceasta i-ar fi dat lui Michelle Obama 50.000 de dolari australieni în cazul în care unul dintre ei l-ar fi atacat pe Obama.
Se presupune că „armata” sa de agenți ai Serviciului Secret, puternic înarmați, ar fi putut elimina orice crocodil înainte ca acesta să ajungă la Obama.
În 2006, președintele bulgar Georgi Purvanov a decis în mod inexplicabil să-i ofere lui Bush un cățeluș.
Numele lui era ”Balkan de Gorannadraganov” (pe scurt Balkan). Raportul de înregistrare federal l-a trecut pe Balkan la opțiunea de cadou „diverse” și i-a estimat valoarea la 430 de dolari. Bush nu l-a putut păstra neapărat, dar nici nu l-a putut depozita la Arhivele Naționale. Așa că, se pare că l-a cumpărat pe Balkan de la guvern și l-a dat unui prieten de familie din Maryland, unde se presupune că a dus o viață fericită și lipsită de griji.
Artistul Nabi Ahmed Rizvi, cunoscut ca maestrul „Artei de a scrie în orez”, i-a dat două boabe de orez, pe care a gravat chipul fostului președinte Richard Nixon. Acesta a anexat la boabe o lupă, pentru ca el să le poată vedea clar.
Bush a primit o pereche de role negre de la premierul olandez de atunci, Jan Peter Balkenende. Balkenende a adăugat și niște protecții gratuite pentru încheieturi, genunchiere și cotiere pentru a se asigura că Bush va fi în siguranță data viitoare când se va plimba cu rolele prin Aripa de Vest.
Liderul Indoneziei a decis că lucrul de care președintele George H.W. Bush avea cea mai mare nevoie era o șopârlă gigantică veninoasă mâncătoare de carne. Când Bush Senior a primit dragonul, numit Naga, în 1990, l-a dăruit la Grădina Zoologică din Cincinnati, unde a trăit o viață plină și productivă (a născut 32 de pui de dragoni Komodo) înainte de a muri.