Un cadou este un simbol universal al diplomației. Șefii de stat și de guverne oferă cadouri pentru a stabili relații mai strânse, pentru a-și arăta aprecierea și sprijinul față de omologii lor. Arta de a oferi cadouri, pentru președinte și pentru mulți alți lideri străini, este o întreprindere elaborată care trebuie tratată cu cel mai mare tact și considerație. În consecință, cadourile oferite de președinții statelor reflectă adesea tot ce are mai bun țara respectivă de oferit. Așa se face că și președintele României, Klaus Iohannis a dat, dar a și primit cadouri în 2022, printre acestea aflându-se și unul extrem de scump.
Practica de a oferi cadouri, unele uneori extrem de scumpe, este des întâlnită și, în consecință, fie că este folosit pentru a obține în mod strategic favoruri diplomatice cu liderii străini, pentru a recompensa acte istorice de eroism sau pentru a promova bogățiile culturale ale națiunii noastre, tradiția oferirii de cadouri prezidențiale a avut un rol important, dacă nu controversat, în societatea noastră modernă.
De la o cutie de lemn lucrată manual, plină de semințe din grădina Casei Albe, la o ramă de argint Tiffany, cadourile oferite de președinții statelor lumii tind să fie practice și frumoase în simplitatea lor. Adesea nu le lipsește extravaganța, dar acest lucru este intenționat. Președintele trebuie să aleagă cu grijă un obiect semnificativ, luând în același timp în considerare normele culturale și interesele personale ale destinatarului.
Dar nu întotdeauna s-a întâmplat așa. De exemplu, la cea de-a 59-a aniversare, președintele american Franklin D. Roosevelt a primit un tort de 1,5 metri înălțime, care cântărea 300 de kilograme, fiind un cadou din partea Sindicatului Internațional al Lucrătorilor de la Brutărie și Cofetărie din America.
Un alt cadou extravagant și celebru, de exemplu, a fost primit de către Barack Obama. Primul ministru al Algeriei i-a oferit președintelui Obama un pumnal de ceremonie cu pietre de coral. Și tot Barack Obama a primit 12 lumânări votive parfumate și un infuzor de ceai în formă de pinguin( de la Hassanal Bolkiah, sultanul din Brunei.
Sau, de exemplu, potrivit înregistrărilor oficiale, președintele Arif Alvi, al 13-lea președinte al Pakistanului și fostul prim-ministru Imran Khan, soțiile acestora și mai mulți oficiali guvernamentali au primit 329 de cadouri între august 2018 și decembrie 2021, în valoare de peste 202,25 milioane de rupii. Dintre acestea, președintele Alvi și prima doamnă au primit cele mai multe cadouri dintre toate. Cu toate acestea, valoarea cadourilor oferite premierului și soției sale a depășit cu mult valoarea cadourilor oferite celorlalți oficiali la un loc.
Vezi și: Cadourile pe care le-a primit Klaus Iohannis în 2021. Care a fost cel mai scump
Având în vedere funcția, cum era de așteptat, inclusiv Klaus Iohannis, în calitatea sa de Președinte al României, a avut întâlniri cu omologi sau cu șefi de guverne. În cadrul acestor întâlniri oficiale, așa cum este protocolul, Klaus Iohannis a primit un număr important de cadouri în anul care tocmai s-a încheiat. Așa se face că, în anul 2022, conform celor de la Wall-Street.ro, Klaus Iohannis a primit cadouri, în valoarea totală de peste 23 de mii de lei, transpusă în peste 4.000 de euro.
Conform listei de bunuri cu titlul gratuit, anunțată de Administrația Prezidențială, Klaus Iohannis a primit și un cadou scump, fiind vorba de un tablou din chihlimbar, în valoarea totală de 1.125 de euro. Următorul cadou din listă, ca și valoarea, este o planșă Bayerrischer, iar valoarea acesteia se ridică la 920 de euro.
În total, în 2022, Președintele Klaus Iohannis, în diferitele sale întâlniri de lucru, a primit 26 de obiecte, iar valoarea acestora, așa cum spuneam, se ridică la peste 4.000 de euro, toate rămânând în patrimoniul Administrației Prezidențiale, conform comunicatului instituției.