Raed Arafat, avertisment pentru români în cazul unui atac nuclear. Ce trebuie făcut de urgență dacă Vladimir Putin apasă butonul roșu al servietei de la Kremlin

Raed Arafat, avertisment pentru români în cazul unui atac nuclear. Ce trebuie făcut de urgență dacă Vladimir Putin apasă butonul roșu al servietei de la Kremlin
Raed Arafat, șeful DSU

Tensiunile dintre Rusia și statele lumii ating cote inimaginile, astfel că, Vladimir Putin este așteptat astăzi la Moscova să anunțe anexarea oficială a celor patru regiuni ucrainene. Având în vedere dezacordul total al Occidentului cu privire la „confiscarea teritorială” a Ucrainei, statele membre au anunțat răspunsuri dure către Rusia. La rândul său, dictatorul Kremlinului a anunțat că va răspunde cu arme nucleare, dacă vreunul din teritoriile sale va fi atacat. Din acest motiv, riscul unui război nuclear este tot mai aproape, motiv pentru care, autoritățile din România îi învață pe cetățeni cum trebuie să acționeze.

Ce trebuie să știe toți românii

O parte dintre cetățenii români și-a ridicat din farmacii pastilele de iod, necesare în cazul în care ar avea loc un atac nuclear. Pe lângă administrarea iodului, Raed Arafat a oferit mai multe sfaturi prețioase pe care trebuie să le avem în vedere și să le punem în practică, doar dacă suntem nevoiți.

Acesta le-a recomandat românilor să-și păstreze calmul, să închidă imediat toate feresterele locuinței și să asculte toate informațiile oficiale primite din partea autorităților. Potrivit șefului DSU, românii vor avea parte de asistență atât pe parte de informare, cât și de evacuare.

”Lucrăm şi cert este vom veni şi cu alte exerciţii care au un aspect integrat, nu numai al protecţiei civile, nu numai pe partea de informare şi evacuare, dar şi pe partea medicală de urgenţă, care suntem foarte preocupaţi să avem pregătirea adecvată la nivelul serviciilor de urgenţă care sunt în prima linie, în linia de front când apare aşa ceva”, a anunțat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Ce nu trebuie să faci în cazul unui pericol nuclear

Medicul Raed Arafat a fost întrebat ce trebuie să faci, în cazul în care Vladimir Putin, încolțit de Occident, va considera că singura cale pentru a câștiga acest război este folosirea arsenalului nuclear și apăsarea butonului roșu, șeful DSU a menționat că, mai degrabă, există sfaturi privind ce nu trebuie să facem.

În primul rând, populația nu trebuie să se panicheze. În al doilea rând, cetățenii trebuie să fie atenți la indicațiile clare ale autorităților și să nu se abată de la acestea. Raed avertizează și șoferii înrăiți care ar putea considera că dacă circulă cu mașina sunt feriți de pericol. Ei bine, dacă aceștia sunt rugați să nu părăsească locuința pentru a se deplasa în orice loc cu mașina, este important să asculte de aceste sfaturi care ne pot salva viața.

„În primul rând, să nu panichezi, asta e clar! Doi: dacă ţi se spune: ‘stai acasă pentru următoarele cinci-şase ore’, să nu ieşi şi să stai acasă cu geamurile închise. Trei – dacă ţi se spune: ‘nu pleca cu maşina proprie, stai acasă’, să faci acest lucru!

Riscul panicii duce ca unii care ar putea să plece dintr-o zonă care cred că nu e ok şi să ne trezim cu un alt impact pe trafic şi să se blocheze traficul fără motiv. Deci important este, în astfel de situaţii, să asculţi. (…) Dar totul pe baza informaţiilor care vin oficial”, a spus Arafat.

Cum se poate evita haosul în cazul unui atac nuclear

Raed Arafat a menționat că pentru evitarea producerii haosului, este recomandat să ne păstrăm calmul și să ne informăm din surse sigure, excluzând astfel să devenim victimele manipulării și dezinformării.

„Rugămintea este ca populaţia, orice situaţie ar fi, că e cutremur, că e alta, să asculte şi să respecte indicaţiile date pentru că în momentul în care ele nu se mai respectă şi ascultăm diferite dezinformări, atunci riscul este să se producă un haos şi să nu mai putem nici noi să ne facem treaba corect”, a adăugat Arafat.