Cu toții știm că o igienă corporală corespunzătoare are menirea de a ține la distanță germenii, însă ar putea acest obicei să conducă la îngrășare? Un studiu realizat recent face o legătură interesantă între spălatul des și menținerea grăsimii, identificând 11 substanțe chimice conținute de produsele de îngrijire a corpului care pot contribui la creșterea în greutate. Mai multe detalii, în continuare.
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie stabilește o legătură între spălatul prea des și creșterea masei corporale. Specialiștii au identificat 11 substanțe chimice care se află în produsele obișnuite din plastic, cum ar fi sticlele de șampon, și care pot contribui la creșterea în greutate.
Potrivit cercetătorilor, aproape orice tip de recipient din plastic poate conține astfel de substanțe, denumite în studiu substanțe chimice care perturbă metabolismul (MDC), notează nypost.com. Oamenii de știință au detectat astfel de substanțe în aproximativ o treime din produsele pe care le-au analizat, inclusiv sticle de gel de duș, șampon, balsam, garnituri pentru coșul de gunoi, pungi pentru congelator, bureți de bucătărie și chiar sticle de apă.
Descoperirile uluitoare au fost publicate recent în revista „Environmental Science&Technology“.
Pentru a face aceste produse sunt folosiți compuși chimici unici de ordinul sutelor, dintre care o mare parte nu au fost studiați pe larg, dacă nu spre deloc.
Citește și: Ce greutate ar avea sufletul uman, de fapt. Experimentul inedit al unui doctor: cum a aflat asta
Totuși, cercetătorii norvegieni au reușit să identifice 11 din 34 de „produse de zi cu zi“ care au fost legate de creșterea în greutate în alte studii.
„Experimentele noastre arată că produsele obișnuite din plastic conțin un amestec de substanțe care pot reprezenta un factor relevant și subestimat din spatele supraponderalității și obezității“, a declarat Martin Wagner, profesor asociat și unul dintre autorii studiului.
Acest studiu vine în completarea unui număr tot mai mare de dovezi că substanțele chimice insuficient studiate folosite pentru a face ambalajele din plastic de toate soiurile se scurg și, în cele din urmă, sunt absorbite de consumatori.
Unele studii au demonstrat chiar că substanțele chimice înrudite interferează cu hormonii din organism, provoacă avort spontan și sunt legate de unele boli, inclusiv malformații congenitale și cancer.