În lume se consumă, anual, circa 10 milioane de tone de năut. Cunoscut și sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteană, acest aliment a început să fie cultivat încă din Antichitate, fiind prețuit de egipteni, greci și romani. De cât de multe beneficii te vei bucura, dacă vei introduce năutul în alimentația ta, vei afla în acest material.
De ce trebuie să începi să mănânci năut
Năutul este un aliment sățios, care și-a câștigat popularitatea datorită valorilor sale nutriționale, fiind o sursă generoasă de vitamine, minerale, fibre și proteine. Boabele de năut te pot ajuta chiar să slăbești, dar, în primul rând, să te menții sănătos. Așa se face că năutul a ajuns să fie folosit ca ingredient al unora dintre cele mai cunoscute preaparate culinare din lume.
164 de grame de năut îți vor furniza:
- 267 de calorii;
- 44.7 grame de carbohidrați, din care 7.8 grame sunt zaharuri;
- 14.4 grame de proteine;
- 4.2 grame de grăsimi;
- 12.5 grame de fibre;
- 80,4 mg de calciu;
- 4,7 mg de fier;
- 78,7 mg de magneziu;
- 274 mg de fosfor;
- 474 mg de potasiu;
- 2,5 mg de zinc;
- 6,1 mcg de seleniu;
- 2.1 mg de vitamina C;
- 280 mcg de acid folic;
- 69.7 mg de colină;
- 26.2 mcg de beta-caroten;
- 6.6 mcg de vitamina K.
Boabele de năut țin multe boli la distanță
Grație substanțelor nutritive pe care le conține, năutul vine la pachet cu o serie de reale beneficii pentru organism.
De ce este trebuie să includem năutul în dieta noastră zilnică
- Ajută la reglarea zahărului din sânge. Deoarece are un indice glicemic mic, dar și pentru că este o sursă bună de fibre și proteine, năutul ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu realizat de cercetătorii australieni arată că un consum de 728 de grame de năut pe săptămână ajută la reducerea nivelului de insulină din organism, care este un factor foarte important în controlul glicemiei.
- Susține sănătatea sistemului osos. Năutul are în compoziția sa fier, calciu și alți nutrienți, care contribuie la menținerea sănătății oaselor și articulațiilor.
- Combate hipertensiunea și bolile cardiovasculare. Mineralele precum magneziul și potasiul, ce se găsesc în boabele de năut, sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a regla presiunea arterială, ținând, astfel, la distanță bolile cardiovasculare.
- Are un rol benefic asupra digestiei. Fibrele conținute de năut joacă un rol important și în menținerea unei bune digestii, întrucât majoritatea acestora sunt solubile, iar, la amestecul cu apa, formează o substanță gelatinoasă în tractul digestiv, care contribuie la reducerea toxinelor și la stimularea tranzitului intestinal.
- Menține sănătatea creierului. Boabele de năut conțin colină, un nutrient esențial pentru creier și funcțiile sistemului nervos.