De mâncat, știm cu toții ce se mănâncă de Paște. Bucate tradiționale vor umple mesele românilor în ziua sfântă, dar nu toți știm cu ce băuturi se potrivesc aceste măncăruri, care de multe ori sunt prea grase și care îi fac pe mulți conaționali să ajungă direct la spital.
Ei bine, în aceste vremuri numai la Urgențe nu este bine să ajungem, așa că trebuie să mâncăm moderat și să știm ce băuturi se potrivesc pentru fiecare fel de mâncare. Fie că vorbim despre apă plată sau carbogazoasă, fie că vorbim de sucuri sau chiar de alcool, trebuie să știm cât și cum să consumăm.
E foarte adevărat faptul că o mâncare gustoasă poate fi pusă mai bine în valoare de licoarea potrivită. În schimb, o băutură greşit aleasă are efectul contrar. Este foarte important să ştim cum se asortează băuturile cu fiecare gen de preparate culinare în parte, ca să ne putem bucura din plin de reuşita unei mese.
Unii preferă să înceapă masa de Paște cu ceva tare: o ţuică, o votcă, o vişinată sau chiar un whisky. De exemplu, dacă se serveşte o gustare tradiţională cu mezeluri, brânză, măsline etc., un păhărel de ţuică este binevenit, contribuind la creşterea apetitului şi tăind, oarecum, efectul produs de preparatele mai grele, îmbunătăţind astfel digestia.
Însă, contrar credinţelor, aperitivele pot fi însoţite şi de un pahar cu vin. Preparatele pe bază de ciuperci merg foarte bine cu un vin demisec, iar unele specialităţi se potrivesc cu un vin rose.
Dacă sărim peste aperitiv şi preferăm, în schimb, o ciorbă, este recomandat să evităm consumul de orice fel de băutură alcoolică înainte pentru că schimbă gustul mâncării şi nici nu au vreun rol semnificativ.
În schimb, dacă optăm pentru o supă concentrată de peşte sau crustacee, se poate servi alături un vin alb, sec şi tare. Cu cât mai gras este peştele, cu atât mai acid trebuie să fie vinul ales.
Când ajungem la felurile de bază, se recomandă vinurile roşii, însă dacă mâncarea este pe bază de carne albă, vinul e preferabil să fie unul alb, mai uşor, cu buchet, în timp ce carnea roşie cere un vin roşu, puternic.
Preparatele pe bază de legume impun, de asemenea, alegerea unui vin mai uşor. Preparatele pe bază de carne de vânat vor fi însoţite de vinuri vechi şi seci, fine. Atenție! În cazul în care vinul a făcut parte din ingredientele folosite la prepararea unui fel de mâncare, în mod obligatoriu se va servi acelaşi fel de vin în timpul mesei.