Mituri și adevăruri despre mahmureală. Cât de importantă e ordinea băuturilor

Mituri și adevăruri despre mahmureală. Cât de importantă e ordinea băuturilor

Pornind de la premisa că „vinul după bere e o plăcere, iar berea după vin e un chin”, o echipă de specialiști au făcut un studiu pentru a descoperi care dintre ele este mit și care este adevăr.

Astfel, cercetătorii au oferit băuturi alcoolice unui număr de nouăzece de voluntari, pentru a studia „influenţa combinaţiei şi a ordinii de consum a berii şi vinului asupra intensităţii mahmurelii,” spun autorii studiului.

Participanții au fost împărțiți în trei grupuri. Astfel, voluntarii din primul grup au băut prima dată două halbe şi jumătate cu bere, iar apoi patru pahare mari cu vin alb. Cel de al doilea grup a primit aceeași cantitate de alcool, însă aceștia le-au consumat în ordine inversă. Al treilea grup a primit fie doar bere, fie doar vin.

Pe tot parcursul studiului, grupurile de voluntari, cu vârste cuprinse între 19 și 40 de ani, au comunicat în timp real cu cercetătorii, în legătură cu starea resimțită. De asemnea, aceștia au beneficiat de supraveghere medicală pe parcursul tuturor nopților de studiu.

Drept urmare, o parte dintre participanți au vomitat după ce au consumat băuturile alcoolice. Aceștia au primit un scor calculat în funcţie de aşa-numita „Scară a Mahmurelii Acute.” Caracteristicile acestei stări s-au manifestat prin senzaţia de sete, oboseală, durere de cap, ameţeală, greaţă, neplăceri stomacale, ritm cardiac crescut şi inapetenţă.

„Oricât de neplăcute sunt mahmurelile, trebuie să ne amintim că acestea au cel puţin un beneficiu important – ele reprezintă un semnal de alarmă cu rol de protecţie care cu siguranţă i-a ajutat pe oameni de-a lungul secolelor să îşi schimbe comportamentele. Cu alte cuvinte, acestea ne pot ajuta să învăţăm din greşelile noastre”, a explicat Kai Hensel, membru al Universităţii Cambridge din Marea Britanie şi coautor al studiului.

În concluzie, studiul a demonstrat că nu contează ordinea în care consumi băuturile alcoolice. Dacă consumi în exces tot la o stare de mahmureală vei ajunge, indiferent că ai băut mai întâi vin și apoi bere sau invers.

„Am utilizat vin alb şi bere lager şi nu am identificat niciun adevăr în faptul că berea înainte de vin conferă o mahmureală mai uşoară în comparaţie cu situaţia inversă”, a declarat Joran Kochling,  autorul principal al studiului de la Universitatea Witten/Herdecke din Germania.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI