Chef Foa gătește orice, de la sarmale și până la ”fine dining”, iar rețetele sale sunt în funcție de starea sa de spirit. Creează rețetele, le adaptează, este mereu creativ și nu îi place să se repete.
“Ştiu să gătesc de la japonez, asiatic, indian, până la românesc, mediteranean sau italienesc, bucătăriile n-au secrete pentru mine. Nu mai memorez reţete. Dacă stăpâneşti tehnicile de gătit, ştii ce gust şi ce textură au ingredientele, cum să le combini, ce condimente să adaugi ca să le pui în valoare, nu ai nevoie de nimic altceva. Decât de două lucruri: creier şi răbdare. Şi un pic de pasiune, dar ea nu se învaţă, se simte, se trăieşte”, a precizat Chef Foa.
De asemenea, el are și două expresii care îl caracterizează în bucătărie:
2. Nu există combinaţii interzise în bucătărie, ci se aplică doar regula bunului simţ.
Calitatea ingredientelor, cea mai importantă
Mai mult, pentru ca mâncarea să fie bună, Chef Foa spune că ceea ce este foarte important este calitatea ingredientelor și cum sunt puse în valoare.
“Spre exemplu, mărul nu trebuie să fie mare şi frumos, perfect, trebuie să fie fără chimicale în el. Mărul acesta cu gust e un ingredient bun pe care îl pui în valoare, indiferent ce faci din el. Sănătatea unui preparat vine din calitatea ingredientelor”, spune Foa.
În plus, Chef Foa face parte din acea categorie a bucătarilor care se satură din miros și nu are timp să mănânce două feluri de mâncare. El gustă. „Cu cât stai mai mult în bucătărie, cu cât eşti mai prins, cu atât mănânci mai puţin. Depinde şi de firea fiecăruia, unii când sunt agitaţi, stresaţi, mănâncă mult. La mine e invers. Eu mă satur din miros. Când ies afară din bucătărie, la aer curat, foamea mă loveşte mai repede şi îmi aduc aminte că n-am mâncat. Acolo nu sunt tentat de bunătăţile pe care le fac, când le-ai gustat pe toate, nu prea mai ai curiozităţi”, mai spune el, potrivit Click!.ro.
Ce îi place lui Chef Foa să mănânce? Preferă mâncarea grasă, neprocesată, cum ar fi o brânză mai grasă, o carne cu grăsime, uleiurile. El explică că acestea sunt uşor de metabolizat, lucru pe care îl vede pe cântar. Spune că niciodată n-a ţinut diete şi n-a avut probleme cu greutatea.
Ingrediente: 500 g carne de porc, 3 linguri sos de soia, 1 linguriţă piper negru, sare, 10 g coriandru proaspăt, 2 rădăcini de curcuma proaspăt rasă, 4 căţei de usturoi raşi, 100 g sos de fasole neagră cu usturoi, 300 g tofu; pentru sos: 100 g maioneză, 10 g wassabi pudră, pentru montat: 1 roşie, 1 salată romană, 1 legătură ceapă verde, 4 ardei iuţi, 4 linguri soia dulce şi 4 chifle de burger.
Mod de preparare
Se toacă carnea, se adaugă condimentele, se amestecă foarte bine şi se formează apoi chiftelele, presându-le cu palmele. Tăiați chiflelele pe jumătate, ungeți pe interior cu sosul din maioneză şi wassabi, adaugați salata, roşia, chifteaua, brânza tofu şi ceapa verde. Străpungeți burgerul cu un băţ de bambus şi un ardei iute în capăt.