În ultimele luni s-a tot discutat despre reprezentantul României în cadrul Comisiei Europene, iar o opțiune a fost Roxana Mînzatu, care a devenit de curând vicepreședinte al Comisiei Europene. Dar, deși politician cu ștate vechi, puțini sunt cei care știu ce avere are Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Comisiei Europene, sau cu ce se ocupă soțul ei.
Încă de anul trecut se știa cu certitudine că actualul lider al Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, va candida pentru un nou mandat. Acest lucru s-a definitivat în luna iulie a acestui an.
După acest moment au început și disputele, având în vedere că Von der Leyen anunța schimbări în funcțiile de conducere ale CE, fiind vorba de realegerea a cel puțin 27 de comisari europeni, câte unul pentru fiecare stat european membru.
Dar, problemele au început să se accentueze după demisia surprinzătoare a reprezentantului Franței, Thierry Breton, acesta motivând proastele relații cu liderul european.
După acest moment Franța, care vroai cu tot dinandisul să-și păstreze poziția, propunea prin vocea lui Emmanuel Macron pe Stéphane Séjourné, ministrul demisionar al afacerilor externe, dar și un prieten apropiat al președintelui francez, sperând la poziția de vicepreședinte.
Ieri, 17 esptembrie, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit în fața Parlamentului European componența Colegiului comisarilor care o va însoți în perioada de cinci ani 2024-2029. La limită, liderul UE a reușit să indice nu numai structura colegiului, ci și delegațiile acordate fiecăruia dintre cei 26 de comisari
Dintre cei 26, aceasa a spus că șase vor face parte din cercul interior al vicepreședinților executivi, inclusiv italianul Raffaele Fitto. Cu toate acestea, în cadrul Colegiului, „fiecare membru este egal cu celălalt”, a declarat von der Leyen.
Structura celei de-a doua Comisii Europene conduse de Germania gravitează în jurul a trei priorități-cheie, conform liderului CE. Von der Leyen a făcut referire la principii precum prosperitate, securitate și democrație, accentuând ideea că în fundal se profilează obiectivul unei duble tranziții ecologice și digitale.
Printre cei 26 de membri aleși, și devenit vicepreședinte al CE, se numără și reprezentanta României, în persoana Roxanei Mînzatu, membră a PSD. Aceasta va deține funcția de vicepreședinte executiv.
Ea va fi responsabilă de competențe, educație, cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale, toate fiind legate de domeniul demografiei. Roxana Mînzatu va conduce în special Uniunea competențelor și Pilonul european al drepturilor sociale.
„Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreședintă executivă pentru oameni, competențe și pregătire.
Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație și cultură, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei.
Roxana va conduce în special o Uniune a competențelor și pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esențiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen ieri, la numirea noii echipe de conducere.
Astăzi în vârstă de 44 de ani, Roxana Mânzatu s-a născut în Brașov, în 1980, și este absolventă a Facultății de Științe Politice – Secția engleză, din cadrul Universității București. Ulterior avea să-și perfecționeze cunoștințele, devenind absolventă și a Harvard Kennedy School Public Leadership Credential în 2022.
Numirea ei în această funcție este o premieră pentru România, iar partidul care a propulsat-o aici poate declara această numire a o victorie, iar Roxana Mînzatu declara că
„Activez în zona fondurilor europene din 2004, de când aveam Ministerul Integrării Europene şi vorbeam despre aderarea României la Uniunea Europeană, dar nu a fost în planul meu de carieră sau politic să ajung comisar european. Am dorit să rămân foarte conectată cu ţara”, a declarat Roxana Mînzatu la Antena 3.
Avea să intre în politică în anul 2000, ca membră a PSD, iar în anii 2004-2008 și 2011-2012 a deținut funcția de consilier județean PSD în cadrul CJ Brașov. După primul mandat de consilier, în 2009 avea să dețină funcția de subprefect al Județului Brașov.
Anul 2015 o va găsi pe Roxana Mînzatu deținând funcția de secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, și în septembrie același an va fi numită ca șef al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), timp de un an de zile.
Începând cu anul 2016 a fost aleasă ca deputat, în 2019 prelua funcția de Ministru al Fondurilor Europene, și câștigând un al doilea mandat și la alegerile din 2020.
La doi ani de la acest al doilea mandat de deuptat, Roxana Mînzatu era pusă în funcția de secretar de stat coordonator al Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.
La alegerile europarlamentare din acest an avea să fie aleasă pentru un mandat, devenind astfel și o potențială candidată pentru funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene, asta și datorită experienței profesionale de peste 20 de ani în zona publică și privată în domeniul gestionării și implementării fondurilor europene în România.
Din punct de vedere al Declarației de Avere, depusă în 2019, ar avea o casă de 320 metri pătrați în Brașov, din anul 2012, cotă parte cu soțul ei, Cătălin Mînzatu. Mai deține, tot în cotă-parte, un alt imobil de 131 metri pătrați, obținut în 2009, și tot în Brașov, și mai deține un cont bancar la CEC Bank în valoare de 60.000 de lei, deschis din 2019.
Tot la aceeași bancă figurează cu un credit în valoare de 40.000 de lei, activ încă din 2009. Din punct de vedere al veniturilor, în aceeași DA (vezi aici), Roxana Mînzatu figura cu un venit anual încasat de 136.344 lei, pe lângă cel al soțului, în valoare de 108.628 lei.
De cealaltă parte, Cătălin Mînzatu și-a publicat ultima Declarație de Avere (vezi aici), în 2011, conform căreia, în afară de venitul salarial anual, a mai încasat de la o altă firmă, SC Rial SRL Brașov, în baza unui contract din 2009, active în valoare de 37.200 lei.
Tot aici constatăm că soțul Roxanei Mînzatu a deținut și funcția de Consilier în cadrul Camerei Deputaților, încasând 19.791 lei anual, dar și 627 lei din funcția de director executiv adjunct la DRAOV Brașov.
Cu alte cuvinte, Cătălin Mînzatu este angajat în cadrul Direcţiei Regionale Vamale Braşov. Cumva lucrurile se bat cap-în-cap, având în vedere că în DA a soției, Cătălin Mînzatu apare ca având un venit anual încasat de 108.628 lei.
Același Cătălin Mînzatu mai este asociat unic la Eurokorona SRl Brașov, cu 20 de părți sociale în valoare de 200 de lei. Mai trebuie reamintit că soțul Roxanei Mînzatu a făcut parte din echipa care a lucrat la implementarea proiecutului Aeroportului din Brașov, din postura de şef al Direcţiei Regionale Vamale Braşov, conform bzb.ro.