Unul din șapte voluntari ce au primit vaccinul rusesc anti coronavirus, numit Sputnik V, a acuzat mai multe efecte secundare, precum slăbiciune și dureri musculare, conform ministrului rus al Sănătății, citat de Moscow Times.
De altfel, studiile clinice fnale ale vaccinului Sputnik V au început la Moscova în prima parte a lunii septembrie, ca o consecință a scepticismului în privința siguranței și eficacității medicale, pe termen lung, mai indică sursa citată.
Mihail Murashko, ministrul Sănătății, a declarat marți că peste 300 din cei 40.000 de voluntari anunțați s-au vaccinat până acum, conform TASS, agenție citată de Știrile Pro Tv.
”Aproximativ 14% acuza stari de slabiciune, dureri musculare care au persistat timp de 24 de ore si, ocazional, febra. Complicatiile sunt precizate in instructiuni si sunt previzibile”, a declarat Murashko, care a mai spus că aceste simptome au dispărut până a doua zi. Însă voluntarilor le va mai fi administrată și o a doua doză de vaccin, la 21 de zile după prima vaccinare.
De altfel, producătorii vaccinului Sputnik V au început să îl distribuie deja în loturi mici în toate regiunile țării, indică sursa citată. Astfel că procesul de vaccinare al rușilor ar putea debuta la finalul lunii noiembrie, început de decembrie, potrivit autorităților de la Moscova.
Pe de altă parte însă un grup de 15 cercetători a transmis luni o scrisoare formală revistei The Lancet în care semnalează mai multe întrebări cu privire la acuratețea datelor care sunt puse la dispoziție în ce privește vaccinul împotriva coronavirusului, vaccin produs de Rusia, denumit Spunik-V.
Cercetătorii ce provin din cinci țări au semnat scrisoarea în care își prezintă îngrijoarea cu privirare la aceste date conducerii revistei Lancet, potrivit lui Enrico Bucci, profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia, citat de Reuters care nu a examinat însă conținutul scrisorii.
Cercetători ruşi au menționat anterior despre acest vaccin că că teste anterioare au indicat faptul că acesta declanşează un răspuns imun semnificativ, dar că rămâne neclar cât timp durează această protecţie.
”Fiecare individ poate reacţiona diferit. Unii pot dezvolta o imunitate protectivă foarte puternică, iar alţii nu. În astfel de cazuri, infecţia (cu coronavirus) ar fi posibilă, dar boala ar trebui, teoretic, să aibă simptome uşoare. Şi, în general, procentul de astfel de persoane va fi foarte mic’, a explicat expertul-şef în boli infecţioase al Ministerului Sănătăţii.
De menționat este că, la nivel mondial, cel puţin alte patru vaccinuri candidat anti-COVID-19 se află în prezent în faza III de testare, potrivit datelor OMS.