Prețul combustibililor, costurile energiei și al alimentelor sunt în creștere. Actuala criză a dus la ceea ce se numește o criză a costului vieții. Ce se întâmplă și cum pot face față oamenii? Conform unor statistici, parte din români recurg la soluții extreme pentru a face față valului de scumpiri. Unii caută soluția pentru a-și rotunji veniturile. O altfel de soluție ar fi cel puțin 2 joburi. Alții, din disperare, ajung să aibă chiar și trei joburi. Statistica ne arată că aceste situații au crescut în ultimii doi ani.
Din 2020, de la declanșarea pandemiei, și până astăzi, România s-a adâncit într-o adevărată criză a costului vieții. Anul 2022 a venit cu mică speranță de redresare, dar a venit invazia rusă în Ucraina.
Incertitudinea pe care a creat-o au determinat creșterea prețului petrolului, spun analiștii, deși aceștia spun că o mare parte din creșterea recentă se datorează pandemiei de coronavirus și creșterii inflației care a rezultat.
Analiștii mai spun că după închiderile și înghețarea efectivă a economiei, cererea de bunuri și servicii a crescut masiv. De cealaltă parte, oferta a fost în continuare limitată din cauza restricțiilor Covid și a capacității care a fost pierdută în timpul pandemiei.
Ca efect, prețurile au crescut pe toată linia mai repede decât ar fi normal. Asta include lucruri esențiale, cum ar fi alimentele, hainele și, bineînțeles, benzina. Câteva lucruri s-au combinat pentru a crea această comprimare a nivelului de trai.
Toate aceste lucruri, luate la pachet, au generat diminuarea de venituri și imposibilitatea ducerii unui trai decent. Așa se face că, în acești ultimi doi ani, mulți români au optat pentru a avea, cel puțin, două joburi full-time.
Conform datelor furnizate de site-urile de recrutare, cel puțin un procent de 8,2% din români au ales această variantă pentru a-și rotunji veniturile.
„Odată cu intrarea în normalitate a stilului de muncă remote, angajații au devenit mai stăpâni pe felul în care își gestionează timpul și pot, astfel, să jongleze mai ușor cu două joburi.
Chiar și în aceste condiții, cei mai mulți dintre ei (72%) aleg să adauge un job part time locului de muncă de bază pe care îl au și care este full time.
Alți 13% susțin, în paralel, două locuri de muncă full time, 6% două part time, iar 9% au un job de luni până vineri și încă un job în weekenduri”, a spus Ana Călugăru, head of communications în cadrul eJobs România.
Un procent de 47,4%, din cei chestionați, spun că pot duce pe termen nedeterminat cele două joburi full-time. Unii spun că este singura modalitate prin care reușesc să facă față exploziei de prețuri.
Alții, în procent de 40%, spun că dacă ar avea venituri mai mari la unul din joburi, ar fi dispuși să renunțe la cel de-al doilea.
Criza în care ne aflăm acum va mai persista. Pentru cât timp, este greu de anticipat.
Dar și așa, creșterea necontrolată a prețurilor, rata mare a inflației și lipsa unor măsuri clare sociale, toate duc către situații critice și decizii extreme din partea populației.